Anhängare till tidigare president Donald Trump och medlemmar av den högerextrema gruppen Proud boys demonstrerar på årsdagen av attacken mot Kapitolium.
Anhängare till tidigare president Donald Trump och medlemmar av den högerextrema gruppen Proud boys demonstrerar på årsdagen av attacken mot Kapitolium. - Foto: TT

Nya Zeeland: Proud Boys en terrorgrupp

Nya Zeelands regering klassar den amerikanska högerextrema gruppen Proud Boys som en terrorgrupp. Även den nynazistiska gruppen The base terrorklassas.


De två grupperna läggs till 18 andra, inklusive Islamiska staten, som officiellt har stämplats som terrororganisationer och det blir därmed förbjudet att rekrytera, samla in pengar till eller delta i grupperna i landet. Myndigheterna blir också skyldiga att agera mot dem.

Det är inte känt att grupperna har någon aktivitet på Nya Zeeland men nationen har blivit mer uppmärksam på hot från extremhögern sedan terrordådet mot en moské i Christchurch där över 50 personer mördades 2019.

Proud Boys är en av de grupper som misstänks ha deltagit och uppmanat till stormningen av Kapitolium i USA och flera av dess medlemmar har ställts inför rätta. Nya Zeeland skriver i sin förklaring till terrorklassningen att attacken mot kongressbyggnaden i USA utgjorde ett terrordåd.

Proud Boys är sedan tidigare klassad som en terrorgrupp i Kanada och nynazistiska The Base, verksam i bland annat USA, är stämplad som en terrorgrupp i Storbritannien, Australien och Kanada.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!