Anhängare till Wikileaksgrundaren Julian Assange protesterar utanför det brittiska inrikesdepartementet mot beslutet att utlämna honom till USA.
Anhängare till Wikileaksgrundaren Julian Assange protesterar utanför det brittiska inrikesdepartementet mot beslutet att utlämna honom till USA. - Foto: TT

Assange överklagar utlämningsbeslut

Wikileaks-grundaren Julian Assange överklagar beslutet att han ska utlämnas till USA.


Beskedet kom på fredagen, på dagen två veckor efter att den brittiska inrikesministern Priti Patel, godkänt utlämningen till USA där han anklagas för spioneri.

Julian Assange fyller 51 år på lördagen och inför födelsedagen hade flera av hans anhängare – inklusive hustrun Stella Assange – samlats utanför det brittiska inrikesdepartementet för att protestera mot utlämningsbeslutet.

I april fastslog en brittisk domstol att Assange skulle kunna utlämnas till USA. Ärendet skickades därpå vidare till den brittiska regeringen för ett slutgiltigt avgörande. Den 17 juni undertecknade Prit Patel utlämningsordern.

— Vi kommer att bekämpa detta. Vi kommer att använda alla möjligheter till överklagande, sade Stella Assange då.

Några detaljer om fredagens överklagande har inte offentliggjorts.

Om Julian Assange utlämnas till USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. De hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokumenten som läcktes avslöjade amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott.

Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut. Han har därefter suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet i fallet om utlämning till USA.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.