Poliser på plats i Highland Park utanför Chicago, där flera människor skjutits ihjäl.
Poliser på plats i Highland Park utanför Chicago, där flera människor skjutits ihjäl. - Foto: Nam Y. Huh/TT och Tyler Pasciak LaRiviere/TT

Flera ihjälskjutna under nationaldagsfirande – stor polisjakt

Minst sex personer har dödats och över tjugo skadats efter att en man börjat skjuta i samband med en parad under nationaldagsfirandet i Chicago-förorten Highland Park i USA.


Polisen säger att insatsen är "pågående" och att gärningsmannen fortfarande är på fri fot. Allmänheten har uppmanats att hålla sig borta från centrala Highland Park.

FBI, Illinois delstatspolis och den lokala polisen samarbetar i sökandet efter gärningsmannen.

Flera ihjälskjutna under nationaldagsfirande i Illinois

Chris O'Neill, befäl vid Highland Park-polisen, säger att den misstänkte gärningsmannen är en man i 18–20-årsåldern. Ett vapen har hittats på platsen.

— Vi har säkrat ett område i centrala Highland Park och fortsätter sökandet, säger han enligt CNN.

Händelsen inträffade strax efter klockan tio på måndagsförmiddagen, lokal tid, i samband med en parad. Hundratals människor rapporteras ha flytt i panik när personen började skjuta, tio minuter efter att paraden börjat. Enligt ett ögonvittne avlossades minst 20 skott.

Borgmästaren i Highland Park, Nancy Rotering, fördömer våldet.

— På en dag då vi samlades för att fira gemenskap och frihet, då sörjer vi istället den tragiska förlusten av liv och kämpar mot den terror som kommit över oss, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!