Torsdag 11 Aug
Stockholm

Hundratusentals pilgrimer i Mecka igen

En pilgrim från Bangladesh tar en selfie framför Kaba i Mecka på tisdagen.
En pilgrim från Bangladesh tar en selfie framför Kaba i Mecka på tisdagen. Foto: TT

Efter två år med smittskyddsbegränsningar vallfärdar muslimer från hela världen återigen till sin heliga stad Mecka.En miljon vaccinerade människor välkomnas för pilgrimsfärden hajj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Hajj inleds formellt på onsdagen, men många besökare har redan inlett ritualen.

850 000 av de väntade besökarna kommer från utlandet. De måste vara under 65 år gamla och förväntas vara fullt vaccinerade mot covid-19. Endast ett litet antal av de som har varit på plats under de senaste dagarna har burit munskydd.

Hajj genomförs på fem dagar och inleds med att pilgrimerna går sju varv motsols runt Kaba, den stora svarta stenen i den heliga moskén.

Årets arrangemang blir större än de två begränsade som hölls 2020 och 2021, då inga utländska besökare släpptes in i Saudiarabien. Men det blir mindre än det senaste som hölls innan pandemin. Då kom 2,5 miljoner människor till Mecka.

För vissa har pilgrimsfärden varat längre. Den brittiske ingenjören Adam Mohammed, 53, har gått till Mecka från hemlandet. Han påbörjade sin drygt 700 mil långa resa för elva månader sedan – då han ännu inte visste om pilgrimsfärderna skulle kunna genomföras som vanligt igen.

— Jag grät när jag först anlände. Det är en obeskrivlig känsla, säger han, och tillägger att han gick ned 15 kilo under färden.

Majoriteten av de utländska medborgare som kommer till Mecka har fått sin inbjudan via ett lotterisystem, där miljontals muslimer världen över har deltagit.

Tusentals muslimer var i omlopp runt Kaba redan på tisdagen.
TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.