En pilgrim från Bangladesh tar en selfie framför Kaba i Mecka på tisdagen.
En pilgrim från Bangladesh tar en selfie framför Kaba i Mecka på tisdagen. - Foto: TT

Hundratusentals pilgrimer i Mecka igen

Efter två år med smittskyddsbegränsningar vallfärdar muslimer från hela världen återigen till sin heliga stad Mecka.En miljon vaccinerade människor välkomnas för pilgrimsfärden hajj.


Hajj inleds formellt på onsdagen, men många besökare har redan inlett ritualen.

850 000 av de väntade besökarna kommer från utlandet. De måste vara under 65 år gamla och förväntas vara fullt vaccinerade mot covid-19. Endast ett litet antal av de som har varit på plats under de senaste dagarna har burit munskydd.

Hajj genomförs på fem dagar och inleds med att pilgrimerna går sju varv motsols runt Kaba, den stora svarta stenen i den heliga moskén.

Årets arrangemang blir större än de två begränsade som hölls 2020 och 2021, då inga utländska besökare släpptes in i Saudiarabien. Men det blir mindre än det senaste som hölls innan pandemin. Då kom 2,5 miljoner människor till Mecka.

För vissa har pilgrimsfärden varat längre. Den brittiske ingenjören Adam Mohammed, 53, har gått till Mecka från hemlandet. Han påbörjade sin drygt 700 mil långa resa för elva månader sedan – då han ännu inte visste om pilgrimsfärderna skulle kunna genomföras som vanligt igen.

— Jag grät när jag först anlände. Det är en obeskrivlig känsla, säger han, och tillägger att han gick ned 15 kilo under färden.

Majoriteten av de utländska medborgare som kommer till Mecka har fått sin inbjudan via ett lotterisystem, där miljontals muslimer världen över har deltagit.

Tusentals muslimer var i omlopp runt Kaba redan på tisdagen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.