Bränderna fortsätter att rasa i Frankrike, där starka och varma vindar komplicerar arbetet för brandmännen.
Bränderna fortsätter att rasa i Frankrike, där starka och varma vindar komplicerar arbetet för brandmännen. - Foto: Björn Larsson Rosvall /Arkivbild/TT

Bränder rasar runt om i Europa – inga tecken på att sluta

Europa förbereder sig för ett nytt värmerekord – och de bränder som rasar över kontinenten visar inga tecken på att sluta.


Brandmän i Frankrike, Portugal, Spanien och Grekland kämpar mot skogsbränderna som pågår, och flera av dem har mist livet i släckningsarbetet.

I den franska kuststaden Arcachon i den sydvästra Gironde-regionen har det brunnit över mer än 10 000 hektar mark.

— Det är ett helt enormt arbete, säger överstelöjtnant Olivier Chavatte från brand- och räddningstjänsten, som har 1 200 brandmän och fem flygplan i arbete.

Evakueringsorder till hundratal personer

Sedan i tisdags har fler än 14 000 personer – både turister och bofasta – tvingats evakuera. Under lördagen gavs ytterligare evakueringsorder till ett hundratal personer.

"Flera bränder är fortfarande aktiva i Frankrike. Våra brandmän bekämpar lågorna med beundransvärt mod", skriver inrikesminister Gérald Darmanin på Twitter.

Bränderna rasar även på flera platser i Portugal och Spanien. Motorvägen mellan huvudstäderna Lissabon och Madrid behövde stängas i 12 timmar när en eld kom för nära.

Röd varning för Storbritannien

Också Storbritannien är hårt drabbat är extremhettan. Landets ministrar kommer att hålla krissamtal efter att en "röd varning" utfärdats, vilket sker när det finns livsfara.

Landets nationella vädertjänst har tidigare meddelat att temperaturer på över 40 grader väntas på måndag eller tisdag. Skolor håller därför stängt nästa vecka.

Borgmästare Sadiq Khan rådde Londonbor att endast använda kollektivtrafik ifall det är absolut nödvändigt. Nationella tågoperatörer uppmanade också passagerare att undvika att resa.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.