Tre presidenter möttes i Teheran: Rysslands Vladimir Putin, Irans Ebrahim Raisi och Turkiets Recep Tayyip Erdogan.
Tre presidenter möttes i Teheran: Rysslands Vladimir Putin, Irans Ebrahim Raisi och Turkiets Recep Tayyip Erdogan. - Foto: TT

Putin hyllar "affärsmässigt" Teheranmöte

Syrien och Ukraina dominerade när presidenterna från Ryssland, Iran och Turkiet möttes i Teheran. Rysslands Vladimir Putin beskrev samtalen med ord som "nyttiga# och "affärsmässiga" och fick stöd av Irans högsta ledare för sin Ukrainainvasion.


Fakta: Två spår för fred i Syrien

Försöken att mäkla fred i Syrien löper längs två parallella spår.

Samtalen mellan Iran, Turkiet och Ryssland kallas för Astanaprocessen. Den inleddes formellt i januari 2017 och döptes efter det dåvarande namnet på huvudstaden i Kazakstan, som de första samtalen hölls i.

Det andra är den FN-ledda fredsprocessen där ett antal samtal hållits i schweiziska Genève mellan företrädare för Syriens regering och oppositionen.

Röda mattan rullades ut när Irans president Ebrahim Raisi välkomnade Vladimir Putin och Turkiets Recep Tayyip Erdogan. Mötet hölls enligt den så kallade Astanaprocessen – samtal mellan de tre ländernas ledare som syftar till att avsluta det över elva år långa kriget i Syrien. Men en rad andra frågor fanns på dagordningen.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei manade efter sitt samtal med Putin till närmare långsiktigt samarbete med Moskva, enligt ett uttalande. Han pekar på att både Moskva och Teheran är föremål för sanktioner från Väst och att närmare band gynnar bägge länderna, rapporterar AFP.

Khamenei gav även Putins invasion av Ukraina stöd. Om inte Ryssland hade skickat trupper till Ukraina så hade man utsatts för ett angrepp från Nato i ett senare skede, var budskapet från ayatollan, enligt AP.

Hotande matkris

Putin och Erdogan diskuterade bland annat de miljontals ton spannmål som blockeras i ukrainska hamnar av Rysslands Svartahavsflotta. Putin tackade Erdogan för hans medlarinsats.

"Tack vare din medling har vi gjort framsteg. Vi har inte löst alla frågor än, men bara det faktum att vi rört oss framåt är bra", sade Putin enligt ett pressmeddelande från Kreml som AFP citerar. Det framgick inte vilka framsteg han syftade på.

Ukraina är en av världens största veteexportörer och FN har varnat för matbrist i många länder om spannmålet inte kan skeppas ut.

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Irans presidet Ebrahim Raisi inför samtalen i Saadabadpalatset i Teheran.

Turkisk offensiv

Turkiet kom till Teheran med en önskan om grönt ljus från Ryssland och Iran för en ny offensiv mot kurdiska miliser i norra Syrien. Inför samtalen manade Erdogan både de båda länderna att stötta Turkiets "kamp mot terrorism" i Syrien.

Ryssland har redan bett Turkiet att avstå från offensiven. Och när Erdogan på tisdagen tog upp frågan med Ali Khamenei fick han inget stöd. Ett militärt angrepp i norra Syrien skulle definitivt skada Turkiet, Syrien och hela regionen, och gynna terrorister, var enligt AP budskapet från Khamenei.

I en gemensam kommuniké efter mötena heter det att de tre länderna ska "fortsätta sitt samarbete för att eliminera terrorister i Syrien". Vad det innebär preciserades inte.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.