Dna från en kaffemugg bidrog till lösningen av gammalt mord
Dna från en kaffemugg bidrog till lösningen av gammalt mord - Foto: Fredrik Sandberg/Arkivbild/TT

Kaffemugg löste 50 år gammalt mord — sista pusselbiten

1975 mördas 19-åriga Lindy Sue Biechler med flera knivhugg i sitt hem i Pennsylvania, USA. I nästan 50 år har jakten på mördaren pågått. Tack vare en flitig forskare och en kaffemugg har en man nu gripits.


När Lindy Sue Biechler hittades, knivhuggen till döds i sitt hem 1975, lyckades polisen säkra dna från hennes underkläder. Men någon gärningsman lyckades man inte hitta, trots enorma mängder tips och över 300 förhör.

Nu, nästan 50 år senare, har dna-tekniken och metoderna att spåra personer tagit gigantiska kliv. En forskare på ett labb i Virginia lyckades få fram att gärningsmannen troligen hade släkt från en liten by i södra Italien med bara ett par tusen invånare, Gasperina. Den nya upptäckten ledde via omfattande research till slut till att polisen i februari i år satt och spanade på en kaffedrickande man på en flygplats i Philadelphia.

Den urdruckna kaffekoppen blev sista pusselbiten i utredningen, berättar Washington Post.

Men hjälp av dna från muggen kunde polisen slå fast att 68-årige David Sinopoli för nästan 50 år sedan dödade Lindy Sue Biechler. Sinopoli var ett helt nytt namn i utredningen.

— Faktum är att David Sinopoli inte alls fanns på vår radar, säger åklagaren Heather Adams.

Mördaren bodde i samma bostadskomplex

Forskaren CeCe Moore på labbet i Virginia hade efter uppgifterna om Italien via jakt i gamla tidningar och dokument fått fram Sinopoli som möjlig gärningsman.

David Sinopoli, som en gång bodde i samma bostadskomplex som offret, kunde gripas under söndagsmorgonen. Enligt uppgifter har han dömts för lindrigare brott under åren. Nu väntar ett mordåtal.

— Vi hoppas att det kommer att ge viss lindring för offrets nära och kära och för samhället, som under 46 år levt utan några svar, säger Heather Adams.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.