Donald Trump talar inför sina anhängare den 6 januari 2021.
Donald Trump talar inför sina anhängare den 6 januari 2021. - Foto: TT

Biden kritiserar Trump: "Medeltida helvete"

USA:s president Joe Biden riktar kritik mot sin föregångare Donald Trump för hans passivitet under stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.


Biden säger bland annat att Trump "saknade modet att agera".

— Modiga brottsbekämpande poliser utsattes för det medeltida helvetet i tre timmar, omgivna av ett blodbad, öga mot öga med den galna folkmassan som trodde på den besegrade presidentens lögner, sade Biden vid en poliskonferens på måndagen.

— I tre timmar satt den besegrade före detta presidenten i USA bekvämt i sin privata matsal bredvid Ovala rummet och såg allt hända, tillade han.

Bidens kritik kommer i spåren av förra veckans uttalanden från medlemmar i det utskott som utreder stormningen. Adam Kinzinger, republikansk kongressledamot och medlem i utskottet, sade då att Trump “inte gjorde mycket mer än att skadeglatt titta på tv” medan hans anhängare bröt sig in i Kapitolium och tvingade kongressledamöter att fly.

Samtidigt kommer uppgifter om att den tidigare vicepresidenten Mike Pences dåvarande stabschef Marc Short har vittnat inför utskottet som utreder stormningen den 6 januari i fjol, rapporterar AP med hänvisning till en källa med insyn i ärendet. Short bekräftar för CNN att han vittnat, men vill inte uttala sig närmare om utfrågningen.

Marc Short befann sig i Kapitolium vid tidpunkten för stormningen och var tillsammans med Pence när han flydde från Trumps anhängare som skanderade “häng Mike Pence” när de brutit sig in i kongresslokalen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!