Vitvalen spåras av franska myndigheter.
Vitvalen spåras av franska myndigheter. - Foto: TT

Kritiskt läge för vitvalen i Seine – äter inte

Den vitval som hittats i floden Seine i Frankrike äter inte den fisk som miljöaktivister försöker mata den med – och man fruktar att den långsamt svälter.


Vitval, eller beluga, lever normalt i arktiska vatten, men den här individen har tagit sig till en sluss i Seine, cirka 70 kilometer från den franska huvudstaden Paris.

Sedan i fredags har man försökt mata vitvalen med sill. Organisationen Sea Shepherd France skrev på lördagen på Twitter att "den ignorerar fisken som erbjuds honom varje gång". Sea Shepherd France beskriver det som en kamp mot klockan, och befarar att valen långsamt svälter och kan dö.

Tidigare har lokala myndigheter uppgett är man oroad för dess tillstånd eftersom däggdjuret till synes är "underviktigt" och har genomgått "hudförändringar", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Valen, som observerades första gången i tisdags, har alltså tagit sig från Engelska kanalen och simmat upp i Seine ända till trakterna av Vernon. Myndigheterna i Normandie har uppmanat allmänheten att hålla avstånd så att belugan inte stressas. Planen är att försöka hålla djuret vid slussen för att sedan lotsa den mot Seines mynning.

Vitvalars naturliga hemvist är arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster, men det händer ofta att den simmar mycket långa sträckor i jakt på föda. Den kan också klara en tid i sötvatten.

En drönarbild av den vitval som befinner sig i floden Seine i Frankrike.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

1 timme sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.