Skådeplatsen för en skogsbrand – en av många i Frankrike – under fredagen nära Saint-Magne, söder om Bordeaux.
Skådeplatsen för en skogsbrand – en av många i Frankrike – under fredagen nära Saint-Magne, söder om Bordeaux. - Foto: TT

Klimataktivister fyller golfbanor med cement – i protest

I torkans Frankrike lyser golfbanorna – som undantagits från bevattningsförbudet – gröna i kontrast mot folks gulnande trädgårdar.Det retar klimataktivister som svarat med att fylla igen golfbanornas hål med cement.


En lokalgrupp ur aktivistnätverket Extinction Rebellion som tagit på sig aktionen riktad mot golfbanor i närheten av Toulouse kallar golf "en nöjesindustri för de mest privilegierade", i ett uttalande.

Det faktum att golfbanor undantas från bevattningsförbudet medan det råder brist på dricksvatten i hundra franska städer, samtidigt som villaägare förbjuds att vattna sina trädgårdar och tvätta sina bilar, väcker känslor.

"Skyddar de rika"

Golfförespråkare menar dock att banornas greener inte skulle klara sig längre än tre dagar utan vatten.

— En golfbana utan en green är som en ishall utan is, säger Gérard Rougier från det franska golfförbundet, uppger BBC.

Bevattningsförbudet är förordnat nationellt, men är upp till lokala myndigheter att utfärda. Hitintills har bara ett område – Ille-et-Vilaine i västra Frankrike – gjort avsteg från normen att undanta golfbanor från förbudet.

— Vi fortsätter att skydda de rika och mäktiga, kommenterar Grenobles borgmästare Eric Piolle, i EELV, De Gröna, saken.

Brist och bränder

Golfbanorna åtnjuter dock inte helt fria tyglar vad gäller vatten. De får bara vattnas nattetid med 30 procent av den vattenmängd som vanligtvis används.

Torkan ställer till med stora problem i Frankrike. Skogsbränder har blossat upp på flera håll i landet, vattenbristen hotar höstens skördar och därtill har energibolaget EDF tvingats minska aktiviteten vid flera kärnkraftverk eftersom temperaturerna i intilliggande floder blivit för höga.

TT
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.