Det utbröt kaos på IKEA i Shanghai. Genrebilder.
Det utbröt kaos på IKEA i Shanghai. Genrebilder. - Foto: Jessica Gow/TT/Pexels

Här utbryter panik på Ikea – kaos när kunderna försöker fly

Misstankar om två covidfall har lett till kaotiska scener i Kinas största stad Shanghai. På ett Ikeavaruhus försökte panikslagna kunder fly för att undkomma karantän – samtidigt som personalen försökte stänga butiken.


Kina har en "nolltoleransstrategi" mot covid-19 med snabba nedstängningar och karantän – även om bara enstaka fall upptäcks – något som har väckt oro och ilska bland en del invånare.

På ett Ikeavaruhus i distriktet Xuhui i Shanghai utspelade sig kaosartade scener på lördagen efter att hälsomyndigheterna försökt stänga varuhuset och låsa in kunderna efter att ett "onormalt" resultat på ett covidtest upptäckts.

Videoklipp på sociala medier visar hur en stor grupp panikslagna kunder försöker pressa sig ut genom dörrarna, samtidigt som personalen försöker hålla butiken stängd. Folkmassan lyckas till slut tränga sig förbi och springer för att ta sig ut.

Shanghai hårt drabbat av covid

Liknande scener utspelade sig vid en byggnad i staden där en arbetare ska ha haft nära kontakt med en covidsmittad person, något som enligt Kinas strikta smittskyddsregler innebär dagar av karantän och övervakning. Videor visar hur personal i skyddskläder försöker hålla entrédörrarna stängda medan en stor folkmassa pressar sig förbi och springer från byggnaden.

Shanghai har drabbats av hårda nedstängningar under pandemin och tidigare i sommar stängde stora delar av staden, med sina 26 miljoner invånare, ned på nytt, efter att ha varit stängt i flera månader under våren.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.