Nya regler införs för brittiska turister som vill komma in i länder utanför EU.
Nya regler införs för brittiska turister som vill komma in i länder utanför EU. - Foto: Michael Probst / TT / Terje Bendiksby / NTB

Turisterna som behöver betala mer för utresan – prischock

Semester till varmare breddgrader kommer inom kort bli dyrare för brittiska semesterfirare. En ny avgift tas in för att brittiska turister ska komma in i länder utanför EU.


Britter som planerar att resa till varmare breddgrader så som Spanien, Portugal, Frankrike, Italien och Grekland kommer behöva betala mer för utresan. Detta eftersom en ny avgift för brittiska turister ska införas i länderna, rapporterar Mirror.

Det beror på att EU introducerar en ny blankett för viseringsundantag för länder utanför EU. Viseringsundantaget innebär att besökare måste betala 7 euro extra (5,92 pund), vilket motsvarar ungefär 75 svenska kronor, för en blankett för viseringsundantag före inresan till medlemsländerna.

Det nya systemet införs 2023 

Systemet är planerat att börja i november 2023, vilket innebär att de flesta brittiska semesterfirare sannolikt inte kommer att stå inför det nya undantaget förrän 2024.

Den nya avgiften ska gälla alla i åldrarna 18 till 70. Varje enskild ansökan håller i tre år, samtidigt som godkännandeprocessen bara tar några minuter.

Det är inte den enda förändringen efter Brexit som semesterfirare i Storbritannien bör vara medvetna om. Under de senaste månaderna har även många semesterfirare blivit överrumplade på grund av ändrade passregler. 

Enligt de nya ändringarna handlar inte bara passens giltighet om utgångsdatumet. Det nya dokumentet måste också ha utfärdats mindre än 10 år före det datum brittiska turister reser in i landet – även om det är väl i datum när du reser, skriver tidningen.

/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marabous mjölkchoklad återkallas – mandellarm

Bryssel stoppar ytterhögerns möte – kritiseras

Myndigheterna i Bryssel har stoppat ett möte med europeiska politiker från ytterhögern, med hänvisning till säkerheten. Bland talarna fanns bland andra den kontroversielle brittiske EU-kritikern Nigel Farage och Ungerns president Viktor Orbán.

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Den osannolika vänskapen mellan en fågel och en hund i australiska Queensland får fortsätta. Kompisarna har hundratusentals följare på Instagram, men deras vänskap blev för några veckor abrupt avbruten.

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

1 timme sedan
Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.