Montenegros premiärminister Dritan Abazovic förlorar i en misstroendeomröstning. Arkivbild.
Montenegros premiärminister Dritan Abazovic förlorar i en misstroendeomröstning. Arkivbild. - Foto: TT

Montenegros regering faller i misstroendevotum

Montenegros regeringen föll i en misstroendeomröstning strax efter midnatt natten mot lördagen.


Politisk spänning har pyrt i Montenegro i veckor efter det att regeringen undertecknat ett kontroversiellt avtal med den serbisk-ortodoxa kyrkan (SPC).

50 ledamöter röstade för att avsätta premiärminister Dritan Abazovics regering, bara en röstade emot medan de återstående 30 av parlamentets ledamöter avstod helt från att rösta.

— Vi behöver ett val och en stabil regering, säger Danijel Zivkovic, som lämnade in den motion som utlöste misstroendeomröstningen.

Det är inte säkert om regeringens fall leder till nya parlamentsval eller om partierna kommer att försöka bilda en ny regeringskoalition. Så sent som i februari satte en misstroendeomröstning stopp för en annan koalitionsregering.

Avtalet med den serbisk-ortodoxa kyrkan omfattar en rad frågor, inklusive regelverk för de hundratals fastigheter – inklusive kyrkor och kloster – som ägs av SPC.

Premiärminister Abazovic har sagt att avtalet kan hjälpa landet att lägga frågan om kyrkan och dess egendomar bakom sig och i stället fokusera på andra viktiga frågor.

President Milo Djukanovic har å sin sida länge varit en hård motståndare till SPC, och har anklagats för att vilja förstatliga kyrkans fastigheter. I flera veckor har Djukanovic – som för närvarande är i opposition – använt överenskommelsen som ett slagträ för att destabilisera den styrande regeringen och driva på för förtida val.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.