En värmebölja leder till rekordhög elkonsumtion i Kalifornien.
En värmebölja leder till rekordhög elkonsumtion i Kalifornien. - Foto: TT

Rekordvärme i Kalifornien pressar elnätet

Kalifornien lider av en värmebölja.I delstatshuvudstaden Sacramento, där rekordhöga 46,7 grader uppmättes under tisdagen, får hemlösa kuponger för att fly undan vädret på motell – något som annars bara sker under kyliga vinterdagar.


Temperaturen i delstaten har sedan i förra veckan legat på runt 40 grader under flera dagar. Hettan innebär att elnätet pressas hårt, delvis på grund av all luftkonditionering som används. Myndigheter har varnat för strömavbrott och att det kan bli aktuellt med kontrollerade avbrott. Tiotusentals invånare kring Silicon Valley och San Francisco är för tillfället utan el.

Enligt guvernör Gavin Newsom, som uppmanar invånarna att spara på el, är värmeböljan på väg att bli både den varmaste och längsta som uppmätts under en septembermånad.

— Alla måste göra sitt för att hjälpa till, säger han.

Temperaturprognos för 8 september.

Enligt Caiso, som ansvarar för elnätet i Kalifornien, användes över 52 000 megawatt under tisdagen, mycket mer än den tidigare rekordanvändningen på drygt 50 000 megawatt 2006.

Tillsynsmyndigheten för delstatens lagliga marijuanaodlingar uppmanar odlare att stänga av lamporna som används för cannabisplantorna eller använda reservgeneratorer.

Brandrisken är också extremt hög. Under helgen omkom fyra personer i olika bränder, som sammanlagt över 4 000 brandmän arbetade med att släcka.

Rekordhöga septembertemperaturer har också uppmätts i granndelstaten Nevada samt närliggande Utah.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!