Tisdag 27 Sep
Stockholm

Bilderna visar hur ryska män flyr landet – efter Putins order om mobilisering

Ryska stridsdugliga män flyr Ryssland.
Ryska stridsdugliga män flyr Ryssland. Foto: Privat/Twitter/Lauri Heino/AP

Stridsdugliga ryssar flyr landet i en trafikstormning på närliggande landsgränser efter president Vladimir Putins order om "delvis mobilisering". På bilder syns smockfulla flygplatsterminaler med män.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Allt fler ryssar flyr landet sedan president Vladimir Putin under onsdagmorgonen höll ett tal där han tillkännagav ordern om "delvis mobilisering" gällande invasionen i Ukraina.

I sociala medier florerar nu bilder som visar på hur stora folkmassor, mestadels män i stridsför ålder, som står utanför i en utrikesterminal på internationella flygplatsen Vnukovo i Moskva, rapporterar Expressen.

De sista destinationerna att ta emot ryssar utan krav på visum är slutsålda för nästa vecka. Detta gäller flyg från Moskva till turkiska Istanbul, uzubekiska Tasjkent, armeniska Jerevan och Baku i Azerbajdzjan.

Landsgränser "kollapsar" av trafikanstormning

Priset från en biljett från huvudstaden till Dubai har stigit till 370 000 rubel, motsvarande 45 000 svenska kronor.

Baltstaterna, Lettland, Estland och Litauen har sedan tidigare genomfört inreseförbud för ryssar. De personer som nu lämnar landet för att slippa kriga i Ukraina kommer inte heller att få visum av humanitära skäl.

De nu alltmer desperata ryska männen i stridsför ålder försöker därför att ta sig ur landet på andra sätt.

Foto: Privat/Twitter

Flera försöker ta sig över gränsen via Finland, vilket är det sista EU-landet att bevilja ryska medborgare med turistvisum för inresa, skriver tidningen.

Finska gränsvakter vittnar om flertalet ryssar som försöker ta sig över gränsen. Samtidigt påstås gränserna mellan Georgien och Mongoliet "kollapsa" på grund av trafikanstormningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.