Torsdag 1 Dec
Stockholm

FN fördömer militärkupp i Burkina Faso

Bild från Burkina Fasos statliga tv-kanal RTB då landets militär i fredags meddelade att presidenten avsatts i en kupp.
Bild från Burkina Fasos statliga tv-kanal RTB då landets militär i fredags meddelade att presidenten avsatts i en kupp. Foto: TT

Fredagens militärkupp i Burkina Faso möts av fördömanden världen över.Men på lördagen hävdade landets armé att det inte alls handlade om en kupp, utan en "intern kris".

Kommentera
Kopiera länk
Dela

På fredagen meddelade militären i statlig tv att presidenten Paul-Henri Sandaogo Damiba hade avsatts eftersom han misslyckats med att kväva ett jihadistiskt uppror i landet.

Damiba uppgavs då ha ersatts med 34-årige Ibrahim Traore som tidigare varit chef för en antijihadistisk specialstyrka. Enligt uppgifterna skulle landets gränser stängas, regeringen upplösas och grundlagen upphävas.

FN:s generalsekreterare António Guterres "fördömer starkt alla försök att med vapen ta makten och uppmanar alla aktörer att avstå från våld och söka dialog".

Armén avfärdar uppgifterna

Även den västafrikanska ekonomiska samarbetsorganisationen Ecowas har på "starkast möjliga vis" fördömt maktövertagandet. Även EU och USA har uttryck oro och fördömande över händelserna.

Men på lördagskvällen kom uppgifter om att Burkina Fasos armé avfärdar att det skett en kupp i landet.

"Efter en intern kris inom de nationella väpnade styrkorna har ett fåtal enheter tagit kontroll över vissa huvudleder i staden Ouagadougou och krävt att överstelöjtnant Damiba avgår. Dialogen fortgår", uppger militärstaben i ett uttalande.

Lovade säkerhet

När Damiba i januari i en kupp tog makten i Burkina Faso lovade han att prioritera säkerheten och få ett slut på de blodiga jihadistattackerna.

Men attackerna har blivit fler under de senaste månaderna, särskilt i norr och öster där hela städer har kontrollerats av rebeller. Precis som i grannländerna handlar det om rebeller med kopplingar till al-Qaida och IS.

I september, en särskilt blodig månad, sparkade Damiba sin försvarsminister och antog själv rollen.

Sedan 2015 har tusentals dödats och cirka två miljoner människor drivits på flykt.

Mer än 40 procent av Burkina Faso, en före detta fransk koloni, ligger utanför regeringens kontroll.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.