Den tidigare bulgariske premiärministern Boyko Borisov röstar i söndagens val. Hans parti Gerb ser enligt vallokalsundersökningar ut att bli största parti.
Den tidigare bulgariske premiärministern Boyko Borisov röstar i söndagens val. Hans parti Gerb ser enligt vallokalsundersökningar ut att bli största parti. - Foto: TT

Bulgarien: Konservativa Gerb mot valseger

Vallokalsundersökningar pekar på att högerpartiet Gerb blir vinnare i söndagens parlamentsval i Bulgarien.


Gerb leds av den tidigare premiärminister Boyko Borisov. Enligt vallokalsundersökningarna kommer Gerb samla omkring 25 procent av rösterna.

Söndagens val är det fjärde i Bulgarien på 18 månader och trots Gerbs förmodade seger riskerar landet återigen att landa i stor oenighet. Inte minst eftersom Gerb är hårt kritiserat för korruption och har svårt att hitta koalitionspartner.

Liberala PP (Vi fortsätter förändringen) blev störst i senaste valet, men tappade sin regeringsmajoritet redan efter ett halvår.

Enligt vallokalsundersökningarna blir PP näst största parti i söndagens val och väntas få cirka 19 procent av rösterna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.