Statyn av Vladimir Lenin plockas ned i Kotka, Finland.
Statyn av Vladimir Lenin plockas ned i Kotka, Finland. - Foto: TT

Finländsk stad slopar sista Leninstatyn

Invånarna i hamnstaden Kotka i sydöstra Finland, inte långt från den ryska gränsen, har fått nog av Vladimir Lenin. Efter ökad press på stadsledningen i ljuset av kriget i Ukraina har den sista statyn av den ryske revolutionsledaren nu forslats bort, rapporterar Yle.


Brons- och granitbysten, som designades av en estnisk skulptör på slutet av 1970-talet, lyftes in i en lastbil och kördes till ett lagerhus som hör till ett museum. Museet ska nu ta ställning till huruvida den ska ställas ut eller ej, skriver Yle.

Den över två meter höga statyn tillverkades på uppdrag av Moskva och var en gåva från Tallinn, dåvarande huvudstad i Estniska SSR.

Även Åbo plockade ned en Leninstaty tidigare i år. I augusti togs en staty som Helsingfors fått i present av Sovjetunionen också ned.

Vladimir Lenin levde i flera omgångar i exil i Finland under tiden före den ryska revolutionen 1917.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.