Demonstranter med Burkina Fasos och Rysslands flagga i huvudstaden Ouagadougou i fredags.
Demonstranter med Burkina Fasos och Rysslands flagga i huvudstaden Ouagadougou i fredags. - Foto: TT

Proryska demonstrationer i Burkina Faso

Våldsamma demonstrationer mot Frankrike – och för Ryssland – har hållits i Burkina Faso samtidigt som statskuppen pågått i landet under helgen.Det har väckt spekulationer om att den nya självutnämnda ledaren Traore kommer att vilja skapa nära band till Moskva.


Även under tisdagen samlades människor i huvudstaden Ouagadougou i en prorysk demonstration, och viftade med ryska flaggor i luften. De ropade ut sitt stöd för Ryssland, uppmanade Frankrike att lämna landet och varnade den västafrikanska ekonomiska samarbetsorganisationen Ecowas från att "lägga sig i".

De senaste dagarna har också de som stöttar Ibrahim Traore bett om militärt stöd för att kunna hantera jihadisterna i landet, som grannlandet Mali tidigare gjort från den ryska Wagnergruppen.

Den Moskvastödda ryska legostyrkan Wagnergruppen är verksam i bland annat Mali och är misstänkt för krigsbrott där.

Den ryske oligarken Jevgenij Prigozjin som grundade Wagnergruppen, gratulerar Traore och hyllar honom som "en genuint modig son . . . av sitt hemland".

"Jag hyllar och stödjer ledaren Ibrahim Traore", uppger den vanligtvis tystlåtne Prigozjin på sitt företag Concords sociala mediekonton.

Traore och hans män har enligt Prigozjin "gjort vad som var nödvändigt och de gjorde det helt enkelt för sitt folks bästa".

Prigozjin är belagd med sanktioner både från EU och USA.

Den ryske oligarken Jevgenij Prigozjin bekräftade förra veckan att han grundade Wagnergruppen. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!