Advokaten Thibault de Montbrial, som företräder de tyska offren i flygkraschen, inför rättegångens första dag i Paris.
Advokaten Thibault de Montbrial, som företräder de tyska offren i flygkraschen, inför rättegångens första dag i Paris. - Foto: TT/Morten Holm/Scanpix

Rättegång om dödlig flygkrasch inledd

228 människor dog när flight AF 447 störtade i Atlanten på sin väg från Rio de Janeiro till Paris den 1 juni 2009. På måndagen inleddes rättegången mot flygbolaget Air France och flygplanstillverkaren Airbus.


Båda företagen står åtalade för vållande till annans död efter kraschen, som är den värsta i Air Frances historia.

I rättssalen i Paris hade runt 50 anhöriga till offren samlats.

— Budskapet är att företag som tror att de är oangripliga ska förstå att de är som alla andra och att de kommer att straffas om de begår misstag, säger Ophélie Toulliou som förlorade sin bror i kraschen.

Två månader lång rättegång

Haveriutredningar har tidigare pekat på att piloterna inte hade tillräcklig träning för att hantera situationen när planets hastighetsmätare frös till is.

Utredningen lades först ned 2019, men återupptogs efter att åklagare överklagat beslutet. I fjol fastslog en domstol i Paris att bevisen är tillräckliga för att ställa företagen inför rätta.

Piloter och flygexperter kommer att höras under den två månader långa rättegången. Air France och Airbus står inför böter på vardera motsvarande knappt 2,5 miljoner svenska kronor om de bedöms skyldiga.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!