Italiens premiärminister Giorgia Meloni talar i senaten på onsdagen.
Italiens premiärminister Giorgia Meloni talar i senaten på onsdagen. - Foto: TT

Melonis regering fick senatens godkännande

Italiens nya premiärminister Giorgia Meloni och hennes regering har nu godkänts även av senaten. Därmed är alla hinder ur vägen och själva arbetet kan börja.Regeringen har redan hamnat i bråk med människorättsorganisationer.


"Vi kommer omedelbart att börja jobba för att ta itu med Italiens brinnande behov", skriver Meloni på Twitter efter att 225 senatorer röstat för regeringen och 79 emot.

Meloni och hennes postfascistiska parti Italiens bröder fick 26 procent av rösterna i valet. I regeringskoalitionen ingår nu även Matteo Salvinis ytterhögerparti Lega och den kontroversielle ex-premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia.

Under sin valkampanj förespråkade Giorgia Meloni bland annat "naturliga" kärnfamiljer och totalstopp för flyktingbåtar från Nordafrika. Nu har hon upprepat det budskapet. Hon vill inte se att båtar med migranter ens kan lämna Libyen – det land varifrån de flesta båtarna kommer.

— Människosmugglarna ska inte vara de som bestämmer vem som får komma hit, säger hon.

Tusen migranter räddades

Frågan aktualiserades under natten till onsdag, när italienska kustbevakningen räddade mer än 1 000 migranter från två båtar på Medelhavet. Båtarna hade skickat ut nödrop tre respektive sex mil sydost om Sicilien och räddningsarbetet beskrivs som "invecklat". Minst två personer uppges ha hittats döda.

Samtidigt har två andra räddningsfartyg från människorättsorganisationer sedan tisdagen drygt 300 migranter ombord och de får inte lägga till i italienska hamnar.

— Fartygen agerar inte i linje med europeiska och italienska föreskrifter om gränskontroller, säger Melonis nytillsatte inrikesminister Matteo Piantedosi och lät meddela att han övervägde förbjuda fartygen att komma in på italienskt vatten.

"De vet vad vi gör"

Organisationen SOS Medelhavet, vars Ocean Viking är ett av fartygen, tillbakavisar att de bryter mot föreskrifter.

— Det är inte sant, det är över huvud taget inte sant, säger Italienchefen Alessandro Porro till Radio24.

— Myndigheterna, i synnerhet de i Italien, vet mycket väl vad vi gör, var vi gör det, och de informeras löpande om vårt agerande.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.