Räddningsarbetare tar hand om dödsoffer och skadade. Under söndagsmorgonen räknades antalet döda till över 150.
Räddningsarbetare tar hand om dödsoffer och skadade. Under söndagsmorgonen räknades antalet döda till över 150. - Foto: Lee Jin-man/TT, Ahn Young-joon/TT

Därför utbröt katastrofen i Seoul – enligt teorierna

Skräckscener utspelades under halloweenfirande i Sydkoreas huvudstad Seoul. Minst 153 människor, de flesta unga kvinnor, klämdes ihjäl när panik utbröt i en trång gränd. Hur kunde det ske? Här är två teorier.


Fakta: Dödliga trängselolyckor

Några av de dödligaste trängselolyckorna det senaste årtiondet:

Runt 2 300 döda den 24 september 2015 i Mina nära Mecka under den årliga pilgrimsfärden.

Minst 151 döda den 29 oktober 2022 i Sydkoreas huvudstad Seoul under halloweenfirande.

133 döda den 1 oktober 2022 på en fotbollsarena i Malang på östra Java i Indonesien.

Minst 115 döda den 13 oktober 2013 i samband med en religiös festival nära ett tempel i den indiska delstaten Madhya Pradesh. I dödstalet ingår även drunknade.

Källa: AFP

Svenske Hamlet Talje Willloughby hade som många andra Seoulbor tagit sig till stadsdelen Itaewon för att fira halloween.

— Det var en chock. Jag visste inte om de skämtade, för det var ju halloween och många hade klätt ut sig, säger han till SVT Nyheter och fortsätter:

— Jag såg kanske 50, 60 livlösa kroppar på gatan. Polisen spärrade av hela området, men vi behövde ju promenera förbi, säger han till SVT sent på lördagen.

— Jag hade aldrig tidigare sett en död kropp, och så låg det överallt kroppar på gatan.

Packades samman i gränd

Uppskattningsvis 100 000 personer hade samlats i de populära nöjeskvarteren i Itaewon i Seoul för halloweenfirande. Det var det första stora halloweenfirandet efter pandemin och det första sedan alla covidrestriktioner hävts tidigare i år.

Gränden där olyckan inträffade var cirka fyra meter bred, 50 meter lång och sluttande, skriver den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo. Den förbinder två populära huvudgator i Itaewon med varandra, och mynnar ut vid en utgång till Seouls tunnelbana.

Därför uppstod trängseln i Seoul

Enligt rykten packades människor samman i gränden för att få se en kändis som befann sig i området, rapporterar Korea Times. Trängseln var så stor att det inte gick att röra sig. Situationen blev katastrofal när några föll och skapade en dominoeffekt nedåt i gränden då människor packades ovanpå varandra lager på lager, enligt vittnen.

Det ska också gå rykten om att klubbar i området delade ut godis, preparerat med droger, till besökarna.


Gränden där olyckan inträffade dagen efter katastrofen.

"Kunde knappt andas"

Folk ska ha omkommit av syrebrist men många ska även ha trampats eller klämts ihjäl. 97 av de omkomna var kvinnor, de flesta i 20-årsåldern. Det yngsta offret var bara 16 år.

— En kort person som jag kunde knappt andas. Jag överlevde eftersom jag befann mig i sidan av gränden. Det ser ut som folk i mitten drabbades värst, berättar Park, en kvinna i 20-årsåldern, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

På söndagsförmiddagen lokal tid meddelar räddningstjänsten att 153 personer har bekräftats döda. Ett 80-tal personer vårdas för skador, varav många är allvarligt skadade, rapporterar lokala medier.

Bland de omkomna har 19 utlänningar bekräftats. Offer från Norge, Iran, Uzbekistan och Kina har identifierats, rapporterar nyhetsbyråer.

Minst en norrman död

Minst en norsk medborgare miste livet i tragedin, bekräftar norska UD för NTB på söndagsmorgonen. Flera norrmän kan ha drabbats.

— Vi kan bekräfta att en norsk medborgare har omkommit i den tragiska händelsen i Seoul. Våra tankar går till de anhöriga, skriver UD:s presstalesperson Ane Håvardsdatter Lunde.

Enligt svenska UD:s presstjänst fanns det tidigt på söndagsmorgonen inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar.

142 ambulanser skickades till platsen.

Identifiering tar tid

De flesta av de omkomna har förts till sjukhus, men man har även behövt använda en idrottsanläggning i närheten för att få bort döda från gatorna. Enligt räddningstjänsten kan det ta tid att identifiera alla. Man uppger också att det kan tillkomma offer när området söks igenom.

Presidenten Yoon Suk-Yeol har utlyst landssorg och offentliga byggnader flaggar på halv stång, rapporterar nyhetsbyrån AP.

President Yoon Suk-Yeol (mitten) kallade till krismöte.

I ett tal till nationen på söndagsmorgonen kallar han det för en tragedi och katastrof som inte borde ha kunnat hända. Presidenten lovar vidare grundlig utredning och att man ska säkerställa att det inte kan hända igen, rapporterar AFP.

Seouls borgmästare befann sig i Europa när katastrofen inträffade men återvänder nu hem, skriver nyhetsbyrån Yonhap.

TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!