Blomsterhav vid Metrostationen mittemot ingången till köpcentret Fields strax utanför Köpenhamn dagen efter skottdådet, som ledde till att tre personer miste livet. Arkivbild.
Blomsterhav vid Metrostationen mittemot ingången till köpcentret Fields strax utanför Köpenhamn dagen efter skottdådet, som ledde till att tre personer miste livet. Arkivbild. - Foto: TT

250 vittnen hörda om dödsskjutningen på Fields

Dansk polis har förhört 250 vittnen efter dödsskjutningarna i köpcentret Fields i Köpenhamn den 3 juli. Det framkom i en omhäktningsförhandling med den 22-åring som är misstänkt för att ha mördat tre personer och försökt mörda ytterligare sju.


Den misstänkte 22-åringen var beväpnad med ett gevär när han greps strax efter skjutningen och har hållits frihetsberövad sedan dess. På grund av sin psykiska ohälsa är han placerad på en psykiatrisk avdelning i stället för i häkte.

Dagens omhäktningsförhandling i Köpenhamns tingsrätt var första gången som allmänhet och journalister fått inblick i polisutredningen – tidigare förhandlingar i målet har hållits bakom stängda dörrar.

Planlagt dåd

I mannens hem har polisen hittat uppgifter som visar att dådet var planlagt, bland annat texter om hur man ska sikta på bålen och huvudet och hålla utkik efter människor som gömmer sig. Där beskrevs också hur man kan flytta möbler för att skydda sig själv och upprätta så kallade "kill-zones".

Inför skjutningen hade den misstänkte köpt den väst han bar när han greps.

Två 17-åringar dödades i skottlossningen, en pojke och en flicka, liksom en 47-årig man. Ytterligare sju personer träffades av skott, men överlevde.

Medger omständigheterna

22-åringen medger de faktiska omständigheterna, men nekar till ansvar för brott med hänvisning till sin psykiska ohälsa.

Hans försvarsadvokat Luise Høj hade hellre sett att även denna förhandling hade hållits bakom stängda dörrar för att undvika spridning av uppgifter om 22-åringens hälsotillstånd.

— Det är min klients sjukdom som talar. Hela målet kommer att handla om hans psykiska tillstånd i gärningsögonblicket, sade hon enligt DR.

Åtal väntas kring jul.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om kontroll person / fordon, Södertälje

1 timme sedan
"Larm om allvarlig händelse.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.