Stockholm

Mellanårsvalet i USA – det här står på spel

President Joe Biden talar under ett kampanjmöte för New Yorks guvernör Kathy Hochul söndagen den 6 november.
President Joe Biden talar under ett kampanjmöte för New Yorks guvernör Kathy Hochul söndagen den 6 november. Foto: TT

Två år har gått sedan Joe Biden valdes till president och nu följer inte bara USA utan även världen med spänning mellanårsvalet. Mycket står på spel, och här är förutsättningarna.


— Vartannat år avgör väljarna i USA vilket parti som får makten i kongressens båda kammare. 35 av senatens 100 platser står på spel och samtliga representanthusets 435.

— I 36 av USA:s 50 delstater samt i tre territorier väljs också guvernörer. Likaså väljs representanter till andra ledande poster i delstaterna. Det påverkar ett brett spektrum av viktiga frågor, från abort till pandemirestriktioner.

— Valet ses som en indikator på hur väl den sittande presidenten skött sig, och påverkar presidentens möjligheter att driva igenom sin agenda.

— Vanligtvis förlorar partiet som innehar makten i Vita huset ett tvåsiffrigt antal platser i representanthuset – i snitt 26 sedan andra världskriget – och cirka fyra platser i senaten under ett typiskt mellanårsval. Detta eftersom väljarna tenderar att vara kritiska till den sittande presidenten.

— Mätningar indikerar en tydlig seger för Republikanerna i mellanårsvalet 2022. Analytiker spår att partiet får ytterligare mellan 15 och 25 platser i representanthuset, tillräckligt för att ge dem makten. Vad gäller senaten är bilden oklar. En del analytiker tror på en liten framgång för Republikanerna, andra spår ett fortsatt jämviktsläge med 50–50.

— Viktiga frågor på dagordningen i mellanårsvalet 2022 är aborträtten, inflationen, kriminaliteten och invandringen. Aborträtten har dock gått tillbaka i mätningar av väljarnas viktigaste frågor sedan sommaren. Ekonomin ses av väljarna som viktigare än demokratifrågor.

TT
/
/
USA

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.