USA:s president Joe Biden är tveksam till att Ryssland avfyrat roboten som slog ned i Polen.
USA:s president Joe Biden är tveksam till att Ryssland avfyrat roboten som slog ned i Polen. - Foto: Alex Brandon/AP/TT och Wojtek Jargilo/AP/TT

Joe Biden: Troligen inte Ryssland som sköt mot Polen

Det var troligen inte Ryssland som avfyrade en robot som slog ned i Polen och dödade två personer på tisdagen. Det säger USA:s president Joe Biden.
På onsdagen gör uppgifter till AP gällande att roboten kan ha avfyrats av Ukraina för att skjuta ner en rysk robot


Fakta: Natos artikel 4

Enligt Natos artikel 4 kan ett medlemsland sammankalla de övriga Natoländerna för konsultation för att fastställa om dess territoriella integritet, politiska oberoende eller säkerhet hotas.

Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949, enligt amerikanska mediebolaget CNN.

Ukraina är inte medlem i Nato och Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt framtida ukrainskt medlemskap.

Artikel 4 skiljer sig från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

En talesperson för det polska utrikesdepartementet uppgav på tisdagskvällen att det var en rysktillverkad robot som tidigare på dagen slog ned nära den ukrainska gränsen i en by i Natolandet Polen och dödade två personer.

Talespersonen Lukasz Jasina sade i uttalandet att "en rysktillverkad robot har slagit ned och dödat två personer i Polen".

Den ryske ambassadören kallades på tisdagskvällen till det polska utrikesdepartementet för att ge en "omedelbar detaljerad förklaring". Mötet avslutades strax före midnatt men polska UD har inte vidare kommenterat vad som framkom.

Oklar avsändare av roboten som slog ner i Polen

Vem som avfyrat den rysktillverkade roboten var dock mer oklart. Polens president Andrzej Duda sade att det inte finns några säkra uppgifter om vem som avfyrade roboten som han sade "troligtvis" var rysktillverkad.

— Vi har just nu inte otvetydiga bevis för vem som avfyrade roboten. En undersökning pågår, säger Andrzej Duda.

Joe Biden: Tveksamt om Ryssland ligger bakom

USA:s president Joe Biden uttryckte också tveksamhet om att roboten avfyrats av Ryssland, när han uttalade sig efter ett snabbinkallat möte med ledare för G7- och Natoländer som är på plats på Bali i Indonesien för att delta i G20-mötet som pågår där nu.

— Det finns initiala uppgifter som motsäger det, sade Joe Biden.

Han sade att det var den bana som missilen tagit som skapade tvivel om att den avfyrats från Ryssland.

— Men vi får se, sade Biden.

Enligt nyhetsbyrån AP, som hänvisar till flera anonyma amerikanska källor med insyn, ska det enligt preliminära uppgifter ha varit Ukraina som avfyrat missilen mot ryska robotar riktade mot ukrainsk infrastruktur.

Nato-landet Polen ökar sin militära beredskap

Polen har ökat sin militära beredskap efter uppgifterna om robotarna. Ett flera timmar långt säkerhetsmöte för regering och säkerhetsråd följdes av internationella samtal på högsta nivå. Bland annat har president Andrzej Duda talat med USA:s president Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Minst en rysk robot har slagit ned i Natolandet Polen nära den ukrainska gränsen.

Rysslands försvarsdepartement har enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass kallat påståendet om ryska robotar i Polen för "en medveten provokation" för att trappa upp situationen.

"Det utfördes inga anfall mot mål nära den polsk-ukrainska gränsen med ryska vapen", skriver försvarsdepartement i ett uttalande enligt ryska Interfax.

Nato-länderna ska mötas på onsdagen

Nato har enligt nyhetsbyråer på polskt initiativ blixtinkallat ett möte med försvarsalliansen på onsdagen. Om det även innebär att landet åberopar artikel 4 i Natofördraget är inte klart. President Duda antydde på tisdagen att det övervägdes.

Jens Stoltenberg tycks mana till lugn när han på Twitter skriver att det är viktigt att all fakta kommer fram. Samtidigt har Natoländer som gränsar till Ryssland och Ukraina reagerat på uppgifterna. Ungern meddelar att landets säkerhetsråd har samlats med anledning av explosionen, och Estland och Lettland har via Twitter fördömt händelsen.

Här kan du läsa om alla medlemsländer i Nato och dess syfte.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.