Kazakiska soldater patrullerar Almatys gator i samband med protestvågen i januari.
Kazakiska soldater patrullerar Almatys gator i samband med protestvågen i januari. - Foto: TT

Kazakstan: Kuppförsök stoppat inför nyval

Kazakstan säger sig ha stoppat ett planerat kuppförsök inför söndagens nyval i landet.I valet förväntas den sittande presidenten cementera sitt maktgrepp, men bland väljarna bubblar missnöje efter de våldsamma protesterna i januari.


Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en självständig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland är fortsatt landets viktigaste allierade.

Det centralasiatiska landet är rikt på naturtillgångar och oljeexporten står för cirka 70 procent av exportintäkterna.

Landet har en befolkning på närmare 19 miljoner invånare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket är i storlek med Argentina.

Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 år ett auktoritärt styre med begränsat utrymme för politisk opposition och medier.

När han avgick 2019 togs posten över av hans allierade, Kasym-Zjomart Tokajev.

Källor: Nationalencyklopedin, AFP

Enligt landets nationella säkerhetskommitté planerade sju anhängare till oppositionspolitikern Muchtar Ablijazov, som lever i exil i Frankrike, att "organisera upplopp och en kupp och att utropa en ny tillfällig regering". De sju har gripits.

Ablijazov, tidigare energiminister, uppmuntrade via sociala medier högljutt de demokratiska protester som skakade landet i januari i år. Fler än 230 människor dödades när regeringen svarade demonstranterna med brutalt våld.

President Kasym-Jomart Tokajev väntas cementera sitt grepp om makten i söndagens nyval, som utlystes i höstas efter att presidenten meddelat att en "radikal" återställning av landets politiska system behövs. I somras hölls en folkomröstning om grundlagen, där det gavs grönt ljus för en rad reformer av landets maktförhållanden.

"Valet är en fars"

Bedömare menar att reformerna till stor del syftar till att stärka Tokajevs maktposition. Motkandidaterna i helgens nyval beskrivs som fem i stort sett okända politiker.

— Det finns ingen trovärdig kandidat. Det finns inget riktigt val. Jag kommer att rösta emot alla, säger Almatybon Asset Terirgalijev.

— Valet är en fars, säger en annan väljare.

Möte mellan den postsovjetiska militäralliansen ODKB-ländernas ledare i Moskva i maj: Armeniens Nikol Pasjinjan, Belarus Aleksandr Lukasjenko, Rysslands Vladimir Putin, Kirgizistans Sadyr Japarov, Kazakstans Kasym-Zjomart Tokajev och Tadzjikistans Emomali Rachmon.

Tokajev, handplockad efterträdare till Nursultan Nazarbajev som i nästan 29 år styrde Kazakstan med järnhand, vill få eget mandat i nyvalet. 69-åringen framställer sig som en reformistisk ledare kapabel att ena landet och tackla korruptionen, men de djupa samhällsklyftor som låg bakom protesterna i januari kvarstår. Det dödliga våldet under protesterna har – tillsammans med vittnesmål om tortyr och brutala övergrepp mot gripna demonstranter – naggat Tokajevs framtoning i kanterna.

Slits mellan öst och väst

Den tidigare Sovjetstaten Kazakstan sitter dessutom i en geopolitisk rävsax. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Kazakstan gått en svårnavigerad balansgång mellan Ryssland och väst, skriver The Diplomat.

Astana fortsätter att beskriva Moskva som en strategisk partner, men har inte erkänt de ryska territoriella anspråken i Ukraina och har respekterat den västerländska sanktionspolitiken.

Ryska soldater som precis kommit tillbaka från Kazakstan den 15 januari. På armen har de dels den ryska flaggan, dels militäralliansen ODKB:s emblem med ett blått kors. Arkivbild.

Tokajev har dessutom delvis Rysslands president Vladimir Putin att tacka för att protesterna i januari fick ett slut, då Ryssland skickade ryska styrkor inom den postsovjetiska militäralliansen ODKB för att hjälpa till.

Enligt Internationella valutafonden (IMF) lider Kazakstans Rysslandsberoende ekonomi svårt av krigets följder.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!