Ukrainas president Zelenskyj mildrar sin retorik efter robotexplosionen i Polen – men är säker på att missilen kom från Ryssland. Arkivbild.
Ukrainas president Zelenskyj mildrar sin retorik efter robotexplosionen i Polen – men är säker på att missilen kom från Ryssland. Arkivbild. - Foto: TT

Expert: Kan förmoda att Ukraina överbevisats

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj tonar ned retoriken något efter robotexplosionen i Polen – men säger sig vara fortsatt säker på att roboten kom från Ryssland.Man kan förmoda att Ukraina har blivit ytterligare överbevisade kring det som Nato säger – men är för stolta för att ta tillbaka det som sagts, säger analytikern Jakob Hedenskog.


Fakta: Robotnedslaget i Polen

Den 15 november träffades byn Przewodów i östra Polen, sex kilometer från gränsen till Ukraina, av ett robotnedslag. Två personer dog.

Ryssland förnekade tidigt inblandning i robotattacken och kallade händelsen för en ”medveten provokation”.

Enligt Nato, USA och en rad världsledare handlar det sannolikt om en ukrainsk robot – avfyrad i syfte att träffa en inkommande rysk robot.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har dock understrukit att Ryssland bär det yttersta ansvaret, eftersom landets "illegala krig mot Ukraina fortsätter".

Ukrainas president, som tidigare sagt sig vara helt säker på att den robot som i tisdags slog ned i Polen inte var ukrainsk, mildrar nu sin retorik något.

I ett uttalande till nyhetsbyrån AFP säger Zelenskyj att man inte med säkerhet vet vad som hände i den polska byn Przewodów, som ligger sex kilometer från Ukrainas gräns – men tillägger att han fortfarande är säker på att roboten som slog ned där var rysk.

Enligt Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet, kan den ukrainske presidentens mildrade språkbruk bero på ett nytt bevisläge.

— Man kan väl förmoda att Ukraina kan ha blivit ytterligare överbevisade kring det som Nato säger, men att man är för stolt för att fullt ut ta tillbaka det som sagts. Därför behåller man en öppning och hoppas att det ska blåsa över. Troligtvis inser man att det är meningslöst att fortsätta insistera på att det inte var en ukrainsk försvarsmissil – även om man att man inte vill erkänna det fullt ut, säger han.

"Gnagande oro"

Såväl Nato som en rad världsledare har hävdat att roboten som slog ned i Przewodów avfyrats från Ukraina i syfte att träffa en inkommande rysk robot – samtidigt som man understrukit att det är Ryssland som bär det yttersta ansvaret.

Från ukrainskt håll har man också begärt tillträde till nedslagsplatsen – vilket man också troligtvis kommer att få – och Hedenskog tror att den ukrainske presidentens skeptiska inställning delvis kan handla om att man hittills inte har fått tillgång till det spaningsmaterial som inhämtats av bland annat Nato.

— Skälet till att Nato och Polen har förnekat att Ryssland med avsikt attackerat Polen är att de har tillgång till radar- och signalspaningsmaterial som man inte har delat med Ukraina – och det kan möjligtvis vara så att ukrainarna inte tror på det så länge de inte har fått de bevisen, säger han och fortsätter:

— Man kan tänka sig att det finns en gnagande oro för att västmakterna på något sätt vill tona ned händelsen för att det här inte ska vara ett skäl för ett artikel 5-förfarande – och så länge man från ukrainsk sida inte har de här bevisen, så insisterar man på att inte skulle handla om en ukrainsk luftvärnsmissil.

"Diplomatisk kanal"

Spekulationer om att luftvärnsroboten skulle ha avfyrats av Ryssland har lett till en ökad säkerhetspolitisk oro i Europa, då Polen, som är medlem i Nato sedan mer än 20 år, omfattas av den så kallade artikel 5-garantin, enligt vilken ett angrepp mot ett land betraktas som ett angrepp mot alla.

Enligt Jacob Hedenskog tyder dock såväl västmakternas som USA:s agerande efter händelsen på att det inte handlar om ett artikel 5-läge.

— Med tanke på hur beslutsamma västmakterna har varit i detta och att det förmodligen finns en diplomatisk kanal mellan USA och Ryssland, så har det inte handlat om det. Samtidigt kan man ju från ukrainsk sida tolka det som att Nato försöker gömma undan det här för att inte använda en artikel som i förlängningen skulle kunna leda till ett förödande kärnvapenkrig, säger han.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!