Stockholm

Blandade besked efter val i Malaysia

Oppositionsledare Anwar Ibrahim uppger att han har stödet som krävs för att bilda regering.
Oppositionsledare Anwar Ibrahim uppger att han har stödet som krävs för att bilda regering. Foto: TT

Inget parti eller allians fick en egen majoritet i söndagens val i Malaysia.Trots det påstår båda de ledande koalitionernas ledare att de är på väg att bilda regering.


Reformisterna i oppositionsalliansen Pakatan Harapan, som leds av Anwar Ibrahim, fick 82 mandat av 220 möjliga. Tidigare premiärministern Muhyiddin Yassins koalition Perikatan Nasional fick 73 mandat.

Anwar Ibrahim säger på en presskonferens att han säkrat det tillräckliga stödet från parlamentsledamöterna.

— Vi har säkrat en majoritet. Det innebär fler än 111 mandat, säger han

Muhyiddin Yassin uppger samtidigt att han mottagit ett brev från det kungliga palatset som indikerar att hans koalition kommer att få uppdraget att sondera om de kan samla ett tillräckligt stöd för att bilda regering.

Över 21 miljoner malaysier hade rösträtt i valet. Omkring 6 miljoner nya röstberättigande tillkom sedan 2018. Ekonomin och stigande levnadskostnader uppges ha varit nyckelfrågor för många väljare.

Premiärministern Ismail Sabri Yaakob utlyste nyval i oktober för att stärka makten för sin egen allians – Barisan Nasional – och slippa stökiga stödpartier. Men så blev det inte. Barisan Nasional, som styrde landet i flera decennier, fortsatte trenden från senaste valet och backade tydligt till 30 mandat.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.