Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak besöker universitetssjukhuset i Croydon, södra London, den 28 oktober. Han fick rådet av patienter att satsa på vårdpersonalens löner. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak besöker universitetssjukhuset i Croydon, södra London, den 28 oktober. Han fick rådet av patienter att satsa på vårdpersonalens löner. Arkivbild. - Foto: TT

Kris lamslår brittisk sjukvård – köerna långa

Rekordlånga väntetider, personalbrist, svarta hål i finansieringen och varslad sjuksköterskestrejk. Den offentligt finansierade sjukvården i Storbritannien, som inte hämtat sig efter pandemin, genomlider en ny kris.


Vårdkrisen kommer mitt i vintern med alla dess åkommor, i en nation som d rabbats av en recession som befaras bli långvarig. Det är den brådaste tiden på året inom vården och efterfrågan skjuter i höjden, enligt Matthew Taylor, chef för NHS Confederation i England och Wales som organiserar den skattefinansierade vården.

— Standarden för väntetiderna försämras trots NHS-personalens fantastiska insatser – och vintermånaderna ser ut att bli väldigt dystra och de mest hektiska någonsin, säger Matthew Taylor.

Omkring 7,1 miljoner människor står i vårdkö. Väntetiderna drabbar inte bara provtagning och rutinvård, utan även akutvården.

Cancerdiagnoser fördröjs

Över 14 000 diagnoser för prostatacancer "saknas", uppger cancerspecialisten och professorn vid King's College, Richard Sullivan. I snitt har en av 18 patienter tvingats vänta längre än ett år på att få sin diagnos.

— Om vårdsystemet fallerar leder det till ett stort antal människor vars sjukdomsfas förändras. Deras cancer förvärras, säger han.

Rekordinflationen gör att de ekonomiska prognoserna för de närmaste åren ser dystra ut, och tvingar fram nedskärningar inom offentlig sektor. Samtidigt har den brittiska vården ännu inte hämtat sig från coronapandemin.

— Jag tror att det blir en verkligt tuff resa de närmaste åren, säger Sullivan.

130 000 vakanta tjänster

Vårdpersonal tvingas ofta arbeta berg av övertid för att kompensera för personalavgångar. Nyrekrytering har försvårats av hårdare regler för invandring efter brexit. Över 130 000 tjänster är vakanta inom den offentliga vården i enbart England, bland dem 12 000 som sjukhusläkare och 47 000 sjuksköterskor.

Allvarliga brister har konstaterats inom förlossningsvården, som bidragit till spädbarns död.

Inflationen har gjort det svårare att försörja en familj på en sjuksköterskelön, och missnöjet bland vårdpersonal gryr. Sjuksköterskor har utlyst en två dagars strejk i december, i protest mot låga löner och dålig bemanning.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!