Stockholm

Inställda kärnvapensamtal – "USA lyssnar inte"

Sergej Ryabkov, Rysslands vice utrikesminister, uppger att olika meningsskiljaktigheter mellan Ryssland och USA bidrog till beslutet att skjuta upp samtalen om kärnvapennedrustning. Arkivbild.
Sergej Ryabkov, Rysslands vice utrikesminister, uppger att olika meningsskiljaktigheter mellan Ryssland och USA bidrog till beslutet att skjuta upp samtalen om kärnvapennedrustning. Arkivbild. Foto: TT

Ryssland skjuter upp de planerade samtalen med USA om kärnvapennedrustning."Meningsskiljaktigheter" uppges vara orsaken.


Meningen var att samtalen skulle äga rum i Egypten mellan den 29 november och den 6 december.

Först uppgav Ryssland ingen orsak till att man ställde in mötet, endast att "händelsen är uppskjuten till ett senare datum", enligt det ryska utrikesdepartementet.

Men nu uppger Ryssland att orsaken är stora skillnader i strategi. Även situationen i Ukraina bidrog till beslutet att skjuta upp samtalen.

— Vi stod inför en situation då våra amerikanska kollegor inte bara visade sin ovilja att lyssna på våra signaler och räkna med våra prioriteringar, utan agerade också på motsatt sätt, säger Sergej Ryabkov, Rysslands vice utrikesminister, till reportrar i Moskva.

Anklagar Ryssland

Innan Ryssland kom med sin förklaring anklagade företrädare för USA:s president Joe Bidens administration Ryssland för att ensidigt ha skjutit upp mötet – utan att föreslå något nytt datum.

— Det är mycket ovanligt och mycket olyckligt att ryssarna i elfte timmen har skjutit upp det här mötet som de hade sagt att de var intresserade av, sade även Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, till CNN.

USA uppgav även i måndags att man är "redo att omboka så snart som möjligt eftersom återupptagande av inspektioner är en prioritet för att upprätthålla fördraget som ett verktyg för stabilitet".

Just inspektionsdelen irriterar Ryssland. Ryabkov hävdar att USA enbart fokuserar på att återuppta inspektionerna av Rysslands kärnvapenarsenal, medan Ryssland inte får gehör när de vill diskutera detaljer gällande antalet vapen i nedrustningsavtalet.

Ryssland har fortfarande inte föreslagit något nytt datum.

Stoppade inspektioner

Det var i augusti som Ryssland tills vidare stoppade de inspektioner av landets kärnvapenarsenal som nedrustningsavtalet Nya Start ger USA rätt till. Ryssland antydde att stoppet beror på västländernas sanktioner.

USA uppgav tidigare i november att man snart skulle få till stånd ett möte med Ryssland för att eventuellt återuppta inspektionerna.

Nya Start är ett bilateralt avtal mellan USA och Ryssland som ratificerades 2011 och ersatte redan existerande avtal om kärnvapen med lång räckvidd. De båda länderna kom överens om att begränsa sina utplacerade strategiska kärnvapenspetsar till 1 550 vardera.

Bara dagar innan avtalet skulle löpa ut i februari 2021 kom länderna överens om att förlänga det i ytterligare fem år.

Nedrustningsavtalet Nya Start är ett av få områden där USA och Ryssland har sagt sig vara öppna för samarbete trots kriget i Ukraina och sanktioner från väst.

Mötet i Egypten skulle ha varit det första på mer än ett år.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.