Kosovos president Vjosa Osmani och premiärminister Albin Kurti vid ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris tidigare i november.
Kosovos president Vjosa Osmani och premiärminister Albin Kurti vid ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris tidigare i november. - Foto: TT

Kosovo kan få visumfrihet till EU

Invånarna i Kosovo kan snart få resa visumfritt in i EU. Åtminstone är nu EU:s medlemsländer, efter lång oenighet, överens om att säga ja.


"I dag har vi nått ett viktigt steg mot fritt resande för Kosovo och vi hoppas nu kunna nå en uppgörelse inom kort med EU-parlamentet. Visaliberaliseringen har blivit möjlig tack vare Kosovos ansträngningar för att stärka sin gränskontroll, migrationshantering och säkerhet", säger Jan Lipavsky, utrikesminister i ministerrådets nuvarande ordförandeland Tjeckien i ett pressmeddelande.

Tanken är att invånare i Kosovo ska kunna resa fritt till EU under 90 dagar under en sexmånadersperiod. Förhoppningen är att visumfriheten ska träda i kraft senast från den 1 januari 2024.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.