En polis på plats i den ombyggda rättegångssalen i Bryssel där de åtalade för terrordåden 2016 nu ställs inför rätta.
En polis på plats i den ombyggda rättegångssalen i Bryssel där de åtalade för terrordåden 2016 nu ställs inför rätta. - Foto: TT

Nystart i terrorrättegång i Bryssel

Rättegången mot tio personer för deltagande och inblandning i terrordåden i Bryssel i mars 2016 återupptogs på onsdagen, efter ombyggnad av lokalerna.


På agendan står först juryval, varpå de normala domstolsförhandlingarna inleds på måndag, den 5 december, och sedan väntas pågå i upp till tio månader.

Rättegången skulle ha varit i gång sedan början av oktober, men fick skjutas upp sedan de anklagade och deras advokater protesterat häftigt mot de enskilda burar som byggts upp för de åtalade i rättegångssalen i Natos tidigare högkvarter i nordöstra Bryssel.

Bland de åtalade finns svenske Osama Krayem, som pekats ut som en tilltänkt självmordsbombare som ska ha ångrat sig i sista stund. Krayem är sedan tidigare dömd till 30 års fängelse i Frankrike för sin inblandning i terrordåden i Paris den 13 november 2015.

I Bryssel-dåden fyra månader senare dödades 32 personer på stadens flygplats och tunnelbanestationen Maelbeek – däribland två svenskor.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.