Sydafrikas president Cyril Ramaphosa riskerar ett riksrättsåtal. Här signerar han en gästbok vid sitt statsbesök i London häromveckan. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa riskerar ett riksrättsåtal. Här signerar han en gästbok vid sitt statsbesök i London häromveckan. Arkivbild. - Foto: TT

Mystiskt inbrott kan fälla Ramaphosa

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa riskerar att bli ställd inför riksrätt.Märkliga omständigheter kring ett inbrott som aldrig anmäldes har väckt skarpa avgångskrav.


Fakta: Cyril Ramaphosa

Sydafrikas president sedan 15 februari 2018 och regeringspartiet ANC:s ordförande.

Född i Soweto väster om Johannesburg 1952. Juridikstudent, aktivist och senare politiker, som spelade en central roll under Sydafrikas demokratiseringsprocess på 1990-talet.

Lämnade politiken 1997, några år efter att han misslyckats med att utses till Nelson Mandelas "kronprins" och därmed på sikt bli landets president.

I stället sökte sig Ramaphosa till näringslivet, och byggde upp en förmögenhet på sina affärer. Återvände senare till politiken och blev vicepresident under Jacob Zuma 2014.

Cyril Ramaphosa kan ha begått "allvarliga överträdelser" av grundlagen och landets korruptionslagar, enligt en fristående kommitté som på parlamentets uppdrag har tittat närmare på uppgifter om ett inbrott i presidentens hem.

Kommitténs upptäckter har fått marken att skaka under Ramaphosa. Rop på avgång skallar från såväl oppositionen som inom det egna partiet.

Presidenten kan bli den tredje som tvingas bort från posten under maktpartiet ANC:s styre efter apartheid.

Tanken var att Cyril Ramaphosa skulle svara på frågor inför parlamentet på torsdagen, men det ställde han sent omsider in. Hans stab meddelade att han under omständigheterna i stället behövde tid att överväga nästa steg.

ANC i krismöte

I stället kallade regeringspartiet ANC kallade till krismöte – ett möte i partistyrelsen som såg ut att pågå länge.

Ramaphosas talesperson Vincent Magwenya bedyrar under tidig kväll att presidenten "tittar på en lång rad möjliga steg och överlägger med flera nyckelpersoner".

— Alla alternativ är uppe för diskussion, säger han och låter meddela att ett beslut är nära förestående.

Presidenten är dock inte panikslagen och när ett beslut väl kommer är det inte framstressat, lägger han till.

Entréskylten vid Cyril Ramaphosas gård i Bela Bela, norr om Pretoria. Arkivbild.

I juni gick Sydafrikas tidigare underrättelsechef ut och anklagade Cyril Ramaphosa för att ha mörklagt ett inbrott som hade ägt rum år 2020 på hans ranch Phala Phala, norr om Pretoria.

Under en soffkudde?

I stället för att anmäla det till polisen valde han, enligt anklagelserna, att låta kidnappa tjuvarna och muta dem till tystnad om det hela.

Ramaphosa nekar bestämt till det. Han har sagt att tjuvarna stal motsvarande ungefär sex miljoner kronor i kontanter, som låg gömda under kuddarna i en soffa på gården. Dessa kom enligt honom från en sudanesisk medborgare som hade köpt bufflar som fötts upp på gården.

Pengarna lades först i ett kassaskåp, säger Ramaphosa. Enligt honom beslutade ledningen på gården senare att det allra säkraste var att lägga pengarna under en soffkudde.

Utredarna vill klarlägga varifrån pengarna kom, varför de inte redovisades på något vis och varför stölden aldrig anmäldes. De misstänker också att det har förelegat en intressekonflikt.

— Rapporten talar sitt tydliga språk, säger John Steenhuisen, som leder det största oppositionspartiet Demokratiska alliansen.

— President Ramaphosa bröt högst sannolikt mot ett antal konstitutionella föreskrifter och behöver ställas till svars. Ett riksrättsförfarande om hans förehavanden måste ske och han kommer behöva ge mycket bättre och mycket mer rimliga förklaringar än de vi har fått hittills.

Vill bli vald på nytt

Det vänsterradikala oppositionspartiet Ekonomiska frihetskämpar anser att Ramaphosa bör avgå omedelbart.

Belackare och tidigare rivaler inom ANC höjer också rösten. Ministern Nkosazana Dlamini-Zuma, som gjorde upp med Ramaphosa om presidentposten 2017, kräver också hans avgång.

Ramaphosa söker omval som partiledare vid ANC:s partikongress om några veckor. I förlängningen kan han då bli omvald som president.

Han tog över makten i partiet och landet 2018 efter den korruptionsbefläckade Jacob Zuma, som ställdes inför riksrätt fyra gånger innan han till sist tvingades att avgå av sina partikamrater. Tio år tidigare hade ANC petat presidenten Thabo Mbeki till följd av interna maktuppgörelser.

På tisdag kommer det sydafrikanska parlamentet att överväga nästa steg. För att inleda ett riksrättsförfarande krävs en enkel majoritet i kammaren, men för att avsätta presidenten krävs i ett avgörande steg två tredjedelars majoritet.

Rödklädda medlemmar i vänsterpartiet Ekonomiska frihetskämpar ställde till bråk i parlamentet i samband med att Ramaphosa svarade på frågor om inbrottsuppgifterna, den 30 augusti. Arkivbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.