Buddhistiska tempel är viktiga för många i Sydostasien. Bild tagen i Phnom Penh, Kambodja, i november.
Buddhistiska tempel är viktiga för många i Sydostasien. Bild tagen i Phnom Penh, Kambodja, i november. - Foto: TT

Thai-munkar valde "meth" framför meriter

Ett tempel i centrala Thailand står plötsligt helt utan munkar. Vid en drogkontroll i distriktet Bung Sam Phan testade samtliga fyra munkar och en abbot från templet positivt för metamfetamin, även känt som "meth".


De fem männen har skickats på avvänjning.

— Templet står nu tomt, och traktens bybor är oroliga när de inte kan utöva meritskänkande, säger Boonlert Thintapthai, talesman för distriktet i provinsen Phetchabun.

Inom buddhismen kan man samla meriter genom att skänka till munkar. Enligt Boonlert Thintapthai försöker man nu hitta andra munkar som kan hoppa in och vikariera i templet.

Thailand har blivit ett stort transitland för illegala droger som metamfetamin. Tillverkningen sker i första hand i Myanmar, och knarket distribueras sedan via Laos.

Ett knarkpiller kan i Thailand ofta kosta under 20 baht (6 kronor).

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.