Polisen i Kanada utreder 'rapporter om kriminell aktivitet', bland annat vid tre kinesiska servicestationer i Toronto-området. Arkivbild.
Polisen i Kanada utreder 'rapporter om kriminell aktivitet', bland annat vid tre kinesiska servicestationer i Toronto-området. Arkivbild. - Foto: TT

102 kinesiska "polisstationer" i andra länder

Kina driver 102 inofficiella "polisstationer" i 53 andra länder för att övervaka kinesiska medborgare utomlands, enligt en ny rapport från den spanska ideella Safeguard Defenders.Det är ytterligare 48 jämfört med de 54 inofficiella stationer som nämndes i organisationens rapport i höstas.


Stationerna bistår enligt kinesiska myndigheter utlandskineser med administrativa sysslor, men enligt rapporten i höstas är det verkliga syftet att förmå brottsmisstänkta kineser och regimkritiker bosatta i utlandet att återvända hem för att ställas inför rätta.

För att uppnå detta används övertalning, förföljelse och hot, enligt Safeguard Defenders.

Möjliggörs av värdlandet

Polisiärt samarbete mellan Kina och flera länder i Europa, bland dem Italien, Kroatien, Serbien och Rumänien, har gjort det möjligt för Kina att expandera verksamheten.

Vid flera tillfällen har värdlandet till och med deltagit i invigningen av en inofficiell "polisstation", enligt rapporten.

Flera exempel på hur kinesiska medborgare tvingats återvända hem från Europa tas upp. Det handlar om en kinesisk medborgare i en förort till Paris, en i Spanien och en från Serbien, rapporterar CNN.

Treårskontrakt i Stockholm

Safeguard Defenders har identifierat fyra olika polismyndigheter som lyder under Kinas departement för allmän säkerhet och som opererar i 53 länder världen runt. Enligt kinesiska myndigheter bemannas servicestationerna av frivilliga, något som rapporten motsäger. Till exempel anställdes 135 personer till de första 21 servicestationerna, visar granskningen.

Kinesisk polis har också anställt en person för att arbeta i Stockholm under ett tre år långt kontrakt.

Ytterligare en anledning till servicestationernas uppkomst, enligt Kina, är att hjälpa medborgare som fastnat i nedstängningar under pandemin. Rapporten visar dock att aktiviteterna pågått redan före pandemin.

Ovanligt och olagligt

Inofficiella konsulära aktiviteter utanför ett lands offentliga diplomatiska kanaler är annars mycket ovanliga, förutom att de är olagliga, konstaterar rapporten.

Avslöjandena om de kinesiska servicestationerna har hittills lett till granskningar i 13 länder. De har bland annat lett till diplomatiska förvecklingar med Kanada, som har många invandrare från Kina.

Andra länder har inte velat kommentera rapporten.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!