Demonstranter i Greklands huvudstad Aten med texten 'De sköt dem eftersom de är romer'.
Demonstranter i Greklands huvudstad Aten med texten 'De sköt dem eftersom de är romer'. - Foto: TT

Protester efter polisskott mot romsk tonåring

Våldsamma protester har brutit ut i Greklands näst största stad Thessaloniki sedan polisen skjutit en romsk tonåring. Pojken misstänks ha tankat sin motorcykel utan att betala.


Den 16-årige pojkens tillstånd är kritiskt och han vårdas på ett sjukhus i staden. Den polis som misstänks ha avlossat skott mot pojkens huvud har gripits och är tagen ur tjänst, meddelar den lokala polisen.

Omkring 1 500 människor har under måndagen deltagit i en protestmarsch i Thessaloniki som uppges ha organiserats av vänster- och anarkistgrupper.

Några av demonstranterna kastade molotov-cocktails och förstörde mindre butiker. Polisen rapporteras ha svarat med tårgas och chockgranater. Demonstrationen avslutades utan några gripanden eller rapporter om allvarliga skador.

Innan dess hade omkring hundra män, som uppges tillhöra pojkens släkt, satt upp barrikader och blockerat framkomsten till sjukhuset där tonåringen vårdas. Männen satte också eld på soptunnor.

Människor tänder eld på soptunnor och blockerar infarten till det sjukhus i Thessaloniki i Grekland där en 16-årig pojke vårdas efter att han skjutits i huvudet av polisen.

Även i huvudstaden Aten deltog några hundra människor i en demonstration i solidaritet med pojken. Demonstranterna tog även upp ett liknande fall tidigare då en romsk man skjutits av den grekiska polisen.

"De sköt dem för att de var romer", stod det på en av banderollerna.

Romer som lever i Grekland har tillsammans med människorättsgrupper återkommande anklagat den grekiska polisen för diskriminering.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.