Bild från Peking i november. Arkivbild.
Bild från Peking i november. Arkivbild. - Foto: TT

Svenske Mikael i Kina: Många budskap samtidigt

I Kina börjar man försiktigt att lätta på landets strikta covidrestriktioner. Men Shanghaisvensken Mikael Gustavsson säger att många i staden inte vågar hoppas på att lättnaderna fortsätter.Man litar egentligen inte på någonting, det är först när man ser att det blir effekt som man litar på det.


Fakta: Kina

Med drygt 1,4 miljarder invånare är Kina världens folkrikaste land. Huvudstaden är Peking.

Kommunistpartiet tog makten i Kina 1949 och kontrollerar samhället. Censur förekommer och det är inte ovanligt att oliktänkande grips. Xi Jinping, som har varit president sedan 2013, har de senaste åren kraftigt stärkt sitt grepp om makten. Han anses vara den mäktigaste ledaren sedan Mao Zedong, som utropade folkrepubliken 1949.

De senaste åren har Kina återtagit sin ställning som stormakt. Parallellt har militären förstärkts.

Det var i Kina, i staden Wuhan, som viruset som orsakar covid-19 först upptäcktes i slutet av 2019.

Källa: Landguiden/UI

— Det vi funderar på är om man håller på att ändra hela attityden till covid i Kina eller är det så att man sockrar lite nu så att folk ska sluta att vara förbaskade, säger Mikael Gustavsson till TT.

Kinas strikta covidregler utlöste nyligen protester i flera kinesiska städer. Men att protesterna på något sätt ska ha orsakat att man nu lättar på restriktionerna tror inte Mikael Gustavsson.

— Jag har svårt att se att man skulle ge efter för opinionsyttringar, det är mer att man känner att nu är det dags.

Byggplank markerar

Mikael Gustavsson berättar att han nyligen promenerade i området i Shanghai där folk protesterade för drygt en vecka sedan.

— Det var mycket poliser, polisbilar och bussar där. Mellan gata och trottoar hade de satt upp byggplank hela vägen, som en markering, säger han.

25-miljonerstaden Shangahi var i strikt lockdown under två månader i våras.

— Vi slapp ju ut från den stora lockdownen i början av juni, och det som man hoppades på var att "nu är det här över, nu går vi vidare". Men det som har hänt därefter är ju att smittspridning har ökat i ett antal omgångar. Och i takt med att det har ökat så har man skruvat åt systemet för att hålla smittan nere och spåra spridningen, säger Mikael Gustavsson som sedan några år sedan bor och arbetar i Shanghai.

Mikael Gustavsson.

"Många budskap'"

Sedan Shanghaiborna släpptes ut i början av sommaren har de ändå behövt testa sig för covid varannan till var tredje dag för att kunna röra sig fritt. Men från och med den här veckan ska det vara fritt att åka kollektivt eller besöka parker även utan ett färskt, negativt testresultat.

Men, berättar Mikael Gustavsson, hälsoappen kontrolleras trots allt på tunnelbanan.

— Man undrar, vad är det som gäller egentligen?

Men det ser olika ut på olika håll i landet. På vissa håll har man till och med släppt mer eller mindre helt, berättar Gustavsson.

— Folk uppmanas att inte åka till sjukhus om man har feber utan i stället stanna hemma. Det är ju en stor sak. Vi har uppmanats att är man sjuk så måste man ta sig till sjukhus för att de ska hålla koll på alla som är sjuka. Det är många budskap samtidigt och det är svårt att utkristallisera vilken riktning det går åt.

"Kostar mycket"

Mikael Gustavsson beskriver det som att man både ger och tar samtidigt och att det är svårt att lita på nya besked när det kommer.

— Jag tror att hela landet känner att man behöver släppa på allt. Utlänningar åker härifrån och företag stänger igen. Det kostar ekonomiskt väldigt mycket, säger han.

— Och ovanpå detta finns ju hela smittspårningen kvar.

Mikael Gustavsson berättar att hela hus sätts i lockdown så fort man misstänker att en enda person kan ha exponerats för smitta.

— De tar inga risker.

— Om man sammanfattar det hela så är Shanghaiborna rätt så trötta på covid, säger Mikael Gustavsson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.