Köer i huvudstaden Seoul vid presidentvalet i våras. Arkivbild.
Köer i huvudstaden Seoul vid presidentvalet i våras. Arkivbild. - Foto: TT

Sydkoreansk oro över kinesiska väljare

Politiker i Sydkorea vill begränsa rösträtten för utländska permanenta invånare i lokala val.De hävdar att landets demokrati måste skyddas från att urholkas av kinesiska väljare.


Parlamentsledamöterna bakom lagförslaget företräder styrande konservativa Folkets maktparti och gör gällande att valsystemet behöver skyddas från att utnyttjas som ett verktyg av andra regeringar.

Andra motsätter sig lagförslaget, och anser att arbetet för att få lagförslaget godkänt kan öka rasismen och hatet mot kineser som bor i Sydkorea, och kan bli ett steg tillbaka i stället för att välkomna invandringen som är viktig för att kompensera för en åldrande och krympande befolkning.

I dag kan utländska medborgare med minst tre års permanent bostad i Sydkorea rösta i borgmästar- och guvernörsval samt i val till lokala myndigheter.

Enligt lagförslaget ska endast utlänningar som har bott i Sydkorea i minst fem år efter att ha blivit permanenta invånare komma ifråga för rösträtt. De ska i så fall också komma från länder som låter sydkoreanska medborgare som är permanent bofasta där att rösta.

Enligt statistik från i våras kom närmare 100 000 av de drygt 127 000 utlänningarna som har rösträtt i Sydkorea från Kina.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!