Folk sörjer offren för attacken mot nattklubben Club Q, som var en fristad för hbtq-personer. Arkivbild.
Folk sörjer offren för attacken mot nattklubben Club Q, som var en fristad för hbtq-personer. Arkivbild. - Foto: TT

Åtalas för hatbrott efter skjutning på gayklubb

22-åringen som misstänks för att ha skjutit ihjäl fem personer och skadat 17 på en hbtq-klubb i Colorado Springs i USA i november åtalas för mord och hatbrott.


Åklagare har lagt fram sammanlagt 305 anklagelsepunkter, varav 48 misstänkta hatbrott – ett för varje person som befann sig på Club Q, som beskrivits som en fristad för hbtq-personer.

Det var strax innan midnatt den 19 november som 22-åringen ska ha klivit in på nattklubben och öppnat eld med ett AR-15-liknande gevär, enligt åklagare. Två besökare lyckades övermanna skytten och stoppa attacken.

22-åringen ser sig själv som icke-binär, enligt dokument från försvaret. Enligt åklagare har det också bidragit till övervägandet om att också väcka åtal om hatbrott.

Ett år innan skjutningen på Club Q ska den nu åtalade 22-åringen ha gripits av polisens insatsstyrka efter att ha hotat med att samla på sig vapen och ammunition för att bli ”nästa massmördare”. Den utredningen lades senare ned.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.