Stockholm

McDonald's franchisetagare ertappades med "barnarbete"

Flera av snabbmatjättens restauranger har brutit mot arbetslagstiftningen.
Flera av snabbmatjättens restauranger har brutit mot arbetslagstiftningen. Foto: Fredrik Jonsson/Fredrik Sandberg/TT

Slitsamt, stressigt och flottigt. I USA ska en franchiseoperatör för McDonald's brutit mot arbetslagstiftningen när flera av matjättens restauranger tvingat minderåriga att arbeta efter utsatt arbetstid.


Läs mer

En franchiseoperatör för McDonald's har brutit mot landets arbetslagstiftning när det kommer till minderåriga, enligt en utredning av arbetsdepartementet.
 
Santonastasso Enterprises som driver en restaurang i Pittsburghs-området ska ha tvingat 14- och 15-åringar att arbeta mer än tre timmar efter klockan sju på eftermiddagen och efter nio på kvällen under sommaren, rapporterar CNN.

På samma restaurang ska en anställd under 16 år hanterat en fritös som inte hade en säkerhetsanordning för att automatiskt lyfta och sänka fritöskorgar i den heta oljan. 

Brutit mot arbetslagstiftningen

Totalt ska 101 minderåriga på 13 restauranger arbetat på restauranger som drivs av franchisetagaren som brutit mot arbetslagstiftningen.

Franchiseoperatören ska nu betala en straffavgift på cirka 57 000 dollar, vilket motsvarar cirka 590 916svenska kronor, för att lösa överträdelserna, enligt Labour Department

"Vi tar vår roll som en lokal arbetsgivare på största allvar och vi beklagar alla schemaläggningsproblem som kan ha inträffat på våra restauranger", säger John och Kathleen Santonastasso, ägare till Santonastasso Enterprises, i ett uttalande från McDonald's.

I landet drivs 93 procent av McDonald's-restauranger av en franchiseoperatör.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.