En av trapporna i EU-parlamentets byggnader i Bryssel. Arkivbild.
En av trapporna i EU-parlamentets byggnader i Bryssel. Arkivbild. - Foto: TT

Qatar pekas ut för EU-mutförsök – höjdare hörda

En stor misstänkt muthärva med högt uppsatta politiker och fackrepresentanter inblandade håller på att rullas upp i Bryssel.Fem personer har förhörts – bland dem en vice talman i EU-parlamentet och generalsekreteraren för världsfacket ITUC.Enligt tidningen Le Soir ska mutförsöken gjorts till förmån för Qatar.


Fakta: EU-parlamentet

EU-parlamentet samlar ledamöter från alla de 27 medlemsländerna i EU, som väljs i allmänna nationella val för femåriga mandatperioder. I nuläget har parlamentet 705 ledamöter, varav 21 från Sverige. Talman är för tillfället Roberta Metsola från Malta. Parlamentet har 14 vice talmän.

Parlamentet är medlagstiftande tillsammans med EU:s ministerråd inom en stor mängd politikerområden, dock inte utrikespolitiken där man endast har möjlighet att göra ickebindande uttalanden.

Parlamentet sitter samlat i veckolånga sessioner i Strasbourg i Frankrike ungefär en gång i månaden. Man har även stora lokaler i Bryssel, där merparten av utskottsmötena hålls och ledamöterna även har sina kontor. I Bryssel hålls även mindre tvådagarssessioner ett antal gånger om året.

Totalt har parlamentet runt 8 000 anställda.

Federal belgisk polis slog till på ett stort antal platser i centrala Bryssel under fredagen, först på 16 platser, senare ytterligare ett antal.

Flera personer frihetsberövades, bland dem den nyvalde generalsekreteraren för världsfacket ITUC, Luca Visentini och grekiskan Eva Kaili, en av EU-parlamentets 14 vice talmän.

Hon greps och togs till förhör efter en husrannsakan som gjordes sedan polis tidigare på dagen förhört en av hennes närmaste medarbetare.

Qatar pekas ut

Bland de andra som gripits och hörts finns bland andra Pier-Antonio Panzeri, italiensk tidigare ledamot i EU-parlamentet från samma partigrupp, socialdemokratiska S&D, som Kaili.

Åklagarna nämner inga namn eller nationaliteter – men enligt uppgifter till belgiska tidningen Le Soir rör det sig om mutförsök till fördel för Qatar.

— Det är chockerande och skadar naturligtvis den internationella fackföreningsrörelsen både i Europa och globalt om det ligger någon sanning i detta. Vi vet ju inte det över huvud taget, så vi kan inte göra annat än att invänta den här utredningen, säger Oscar Ernerot, chef för svenska LO:s internationella enhet, till TT.

Miljoner beslagtogs

Det belgiska federala åklagarämbetet skriver själva i en kommentar att:

"I flera månader har federala utredare misstänkt att ett land vid Arabiska halvön försökt få inflytande över ekonomiska och politiska beslut i EU-parlamentet, genom att betala stora summor pengar eller erbjuda gåvor till tredje part med betydande politiska eller strategiska positioner inom EU-parlamentet".

Vid tillslagen beslagtogs motsvarande drygt sex miljoner svenska kronor i kontanter, datautrustning och mobiltelefoner.

Enligt åklagarnas pressmeddelande riktade man särskilt in sig mot personer som arbetar som assistenter i parlamentet.

"Kommenterar inte"

Omkring en halv miljon kronor ska ha hittas hos ex-ledamoten, enligt uppgifter till Le Soir. Tidningen skriver att alla de fyra som gripits och förhörts har kopplingar till Italien. Tillslagen runt om i Bryssel ska ha gjorts hos minst tre personer med assistentuppdrag inom den socialdemokratiska partigruppen S&D och en från den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP.

Från EU-parlamentet är kommentarerna än så länge försiktiga.

"EU-parlamentet kommenterar inte pågående juridiska skeenden. Som alltid samarbetar parlamentet fullständigt med berörda nationella myndigheter", hälsas från parlamentets presstjänst.

Enligt Le Soir har utredningen pågått i fyra månader under ledning av domaren Michel Claise, specialiserad på ekonomiska brott.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.