Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero, som tillhör vänsterpartiet Podemos, säger att landet äntligen tar itu med ett hälsoproblem som hittills sopats under mattan. Arkivbild.
Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero, som tillhör vänsterpartiet Podemos, säger att landet äntligen tar itu med ett hälsoproblem som hittills sopats under mattan. Arkivbild. - Foto: TT

Spanska kvinnor kan få ledigt vid mensvärk

Spanska kvinnor kan få betald ledighet vid kraftiga menssmärtor sedan parlamentets underhus röstat för ett nytt lagförslag.Men lagen om mensledighet kan stoppas av senaten – och har kritiserats av facket som varnar för att den kan missgynna kvinnor.


Fakta: Betald ledighet vid mensvärk

Endast en handfull länder, de flesta i Asien, låter kvinnor ta ledigt för sina menssmärtor. Nedan följer några exempel.

Indonesien godkände 2003 en lag som ger kvinnor rätt till betald ledighet för menssmärtor i två dagar, utan att de behöver ge någon förvarning. Men många arbetsgivare tillåter endast en dag i månaden – och andra ingen ledighet alls.

I Japan säger en lag från 1947 att företag måste bevilja kvinnor mensledighet om de begär det, under så lång tid som de behöver. Däremot behöver företagen inte betala kvinnorna – men 30 procent av företagen erbjuder ändå ersättning.

I Sydkorea har kvinnor rätt till en dag betald ledighet för menssmärtor. Arbetsgivare som vägrar ge ledigt tvingas betala böter.

Zambia godkände 2015 en lag som beviljar kvinnor att ta en dag ledigt för mensvärk, utan läkares godkännande eller förvarning.

Parlamentets underhus röstade igenom vänsterregeringens lagförslag på torsdagen med rösterna 190 mot 154 och fem nedlagda röster.

Hittills är det endast ett fåtal länder runtom i världen som erbjuder kvinnor betald ledighet vid mensvärk – bland dem Japan, Indonesien och Zambia.

Lagförslaget går nu vidare till senaten. Om det ändras där, går det tillbaka till underhuset för ytterligare en omröstning innan lagen kan börja tillämpas.

Vänsterparti i spetsen

Förslaget är att ge anställda som lider av menssmärtor rätt till så mycket ledighet som behövs. Det statliga socialförsäkringssystemet ska stå för ersättningen – inte arbetsgivarna – och liksom vid andra sjukskrivningar måste en läkare godkänna ledigheten.

Jämställdhetsminister Irene Montero – som tillhör vänsterpartiet Podemos – ser omröstningen som att landet äntligen tar itu med det hälsoproblem som hittills mestadels sopats under mattan.

— Vi erkänner menstruationsproblem som en del av rätten till god hälsa, och vi kämpar mot både stigmatiseringen och tystnaden, säger hon.

Fackförbund kritiskt

Podemos har varit lagförslagets drivande kraft i koalitionsregeringen. Men frågan har visat sig vara kontroversiell och har splittrat både regeringen och fackförbunden. Fackförbundet UGT varnar för att mensledighet kan stigmatisera kvinnor på arbetsplatsen och gynna män vid rekrytering.

Lagförslaget stärker även aborträtten vid offentliga sjukhus – något som fortfarande är problemfyllt i ett land som präglas av en stark katolsk tradition. Det ska också bli lagligt för 16- och 17-åringar att göra abort utan föräldrarnas godkännande.

Ungefär en tredjedel av alla kvinnor lider av svåra smärtor i samband med mens, enligt en spansk förening för obstetrik och gynekologi.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.