En mexikansk soldat utanför fängelset i nordmexikanska staden Ciudad Juárez som attackerades på nyårsdagen.
En mexikansk soldat utanför fängelset i nordmexikanska staden Ciudad Juárez som attackerades på nyårsdagen. - Foto: TT

Fångar "styrde" våldsamt Mexikofängelse

Den dödliga fängelseattacken i den nordmexikanska staden Ciudad Juárez på nyårsdagen har blottat en chockerande nivå av "självstyre" av fångar inne i fängelset.


Enligt Néstor Manuel Armendáriz, chef för den nordliga regionens människorättsorgan, har intagna inte bara haft tillgång till vapen, droger och lyxvaror som smugglats in – de har också haft nycklar till delar av anläggningen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

— Det var uppenbart att internerna själva praktiskt taget tog hand om säkerheten och att de i vissa områden i anläggningen hade nycklar till gemensamma utrymmen, som klassrum eller kafeteria, säger Néstor Manuel Armendáriz.

Särskilda "vip-celler"

Det var i söndags som beväpnade män stormade fängelset i staden som är belägen invid gränsen mot El Paso i Texas i USA.

Angriparna anlände i pansarfordon. Ett okänt antal gärningsmän deltog i angreppet.

Nästan 20 personer miste livet i attacken däribland fångvakter och säkerhetspersonal. 30 fångar, inklusive en gängledare, kunde fly.

Sedan fängelset genomsökts av polis efter upproret har ett tiotal "vip-celler", med bland annat egna tv-utrustningar, hittats. En cell rapporteras ha ett eget kassaskåp fyllt med kontanter. Myndigheterna hittade också kokain, metamfetamin, heroin, fentanyl och marijuana inne i fängelset. Sammanlagt 14 vapen påträffades precis utanför fängelsebyggnaden.

I tisdags fick fängelsechefen sparken och 191 interner som betraktas som högrisk-fångar har flyttats från det överbefolkade fängelset, skriver AP.

När fängelset attackerades hölls cirka 4 000 fångar där – vilket var 23 procent mer än vad det är dimensionerat för. Dessutom var en stor majoritet av de intagna frihetsberövade i väntan på rättegång, och den gruppen var blandad med de dömda brottslingarna.

Dåligt med vakter

Mexikos historia av dödligt våld i fängelser är brutal. År 2016 dödades 49 fångar i ett upplopp i det ökända Topo Chico-fängelset i den norra gränsstaten Nuevo León. Utredarna fann att fängelset var fullt av smuggelgods och vapen. Delstatsregeringen stängde slutligen fängelset 2019.

Omkring 226 000 människor sitter frihetsberövade i Mexiko. Ofta är anläggningarna överfulla utan tillräckligt med vakter.

Problemen blir ofta större av att misstänkta tillåts hållas fängslade för en mängd olika brott under långa perioder före rättegången.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!