Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, trea från vänster besöker aktivister som protesterar i den tyska orten Lützerati.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, trea från vänster besöker aktivister som protesterar i den tyska orten Lützerati. - Foto: TT

Greta Thunberg på plats vid tysk gruvprotest

Inför planerade protester i tyska Lützerati på lördagen har den svenska klimataktivisten Greta Thunberg anlänt till orten för att delta i demonstrationen.


Myndigheter har beslutat att riva Lützerati för att kunna bryta brunkol och flera hundra miljöaktivister har under en längre tid protesterat mot brunkolsbeslutet. Men tidigare i veckan började polis köra bort en stor andel demonstranter. Senare framkom uppgifter om att några aktivister grävt en tunnel under byn och nu befinner sig där.

Fokus riktades mot byn 2022 då regeringen beslutade att offra den för fortsatt kolenergi. Beslutet fattades trots löfte om att fasa ut kolen till 2030. Men regeringen – en koalition som inkluderar De gröna – hänvisade den energikris som orsakats av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!