En medlem i organisationen Pat Jasan, som kämpar för att få bukt med Myanmars narkotikaproduktion, förstör opiumvallmo i den nordliga delstaten Kachin 2016.
En medlem i organisationen Pat Jasan, som kämpar för att få bukt med Myanmars narkotikaproduktion, förstör opiumvallmo i den nordliga delstaten Kachin 2016. - Foto: TT

Politiskt kaos bakom ökad opiumodling i Myanmar

Produktionen av opium i Myanmar har blomstrat sedan militärjuntans maktövertagande.Politisk och ekonomisk oreda fått allt fler fattiga lantbrukare att vända sig till den lukrativa odlingen av opiumvallmo.


Fakta: Opium

Opium är den intorkade mjölksaften från de omogna frukterna av opiumvallmo, en ettårig ört med kraftig rot och stora blommor.

Substanser som är naturligt förekommande i opium och som har smärtstillande och lugnande verkan kallas opiater. Hit hör bland annat morfin och kodein. Bland de mest kända semisyntetiska opiaterna finns heroin.

Opiumets effekter var kända redan för mer än 5 000 år sedan i de tidigaste högkulturerna vid Eufrat och Tigris samt i Nilens dalgångar. Opium fick snabbt en central betydelse inom läkekonsten, folkmedicinen och religionsutövningen i flera kulturer i Medelhavsområdet och Orienten.

Efter Roms fall förde arabiska handelsmän kunskapen om opiumvallmons effekter österut. Opium har sedan dess odlats i ett bälte från Mellanöstern till Sydostasien.

Den av européerna lanserade metoden att röka opium ledde snart till ett utvecklat missbruk. Under opiumkriget mellan Storbritannien och Kina 1839–1842 fick världen upp ögonen för opiumbruk som ett folkhälsoproblem.

Källa: Nationalencyklopedin

I takt med att Myanmar har kastats in i kaos och väpnade konflikter har landets vallmofält vuxit alarmerande snabbt, enligt en rapport från FN:s narkotikaorgan UNODC.

— Ökningen vi ser i narkotikaindustrin är direkt kopplad till den kris som landet genomgår, säger UNODC:s regionala representant Jeremy Douglas.

Odlingsarealen av vallmo ökade med en tredjedel mellan 2021 och 2022, enligt rapporten som grundas på satellitbilder och fältarbete. FN-organet konstaterar att kampen mot odlingarna helt tycks ha avbrutits.

Militärjuntan tog i februari 2021 över makten i Myanmar från den civila regeringen. Sedan dess har landets ekonomi paralyserats och tusentals människor har dödats och fängslats. Runt 40 procent av landets invånare levde 2022 i fattigdom, enligt FN. Vissa bedömare beskriver situationen i landet som ett inbördeskrig.

UNODC:s landansvarige i Myanmar efterlyser internationellt stöd till alternativa inkomstkällor för odlarna för att komma till rätta med problematiken.

— Opiumodling handlar om ekonomi, och går inte att få bukt med genom att förstöra skördar vilket bara förhöjer utsattheten, säger UNODC:s Benedikt Hofmann.

Myanmar är världens näst största opiumproducent efter Afghanistan. Produktionen av syntetiska droger, så som metamfetamin, ökar också i det sydostasiatiska landet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.