Pandan Pyry, på svenska 'snöyra', äter bambu på Ähtäri Zoo. Arkivbild.
Pandan Pyry, på svenska 'snöyra', äter bambu på Ähtäri Zoo. Arkivbild. - Foto: TT

Finland på väg skicka hem diplomatipandor

De kinesiska jättepandorna Pyry (snöyra) och Lumi (snö) har blivit för dyra att underhålla i Finland. Förberedelser pågår för att skicka hem jättepandorna till Kina, meddelar djurparken Ähtäri Zoo.


Pandaparet kom till Finland 2017, och det talades då om dem som en "gåva" i samband med Finlands 100-årsfirande. Men pandorna kom i själva verket under ett leasingavtal på 15 år med Kina.

Totalt beräknas pandorna kosta Finland miljontals euro årligen. En betydande del av underhållskostnaden på 1,5 miljoner euro går till bambu som djuren äter. Pandorna har redan fått ett pandahus för åtta miljoner euro, och djurparken dras med skulder till framförallt Kina, rapporterar medier i Finland.

För att behålla pandorna krävs att staten skjuter till fem miljoner euro, något som jord- och skogsbruksminister Antti Kurvonen (C) sagt inte kommer att ske, enligt Svenska Yle. En arbetsgrupp utreder nu pandornas framtid.

Antalet besökare till djurparken Ähtäri sjönk under pandemin, och har inte återhämtat sig. Biljettintäkterna räcker inte ens till hälften av det pandorna kostar i underhåll, enligt jord- och skogsbruksdepartementet.

Kina är känt för att bedriva "pandadiplomati" med omvärlden, och kinesiska pandor finns utlånade i flera länder. När Finland och Kina kom överens om jättepandorna var tanken bland annat att det skulle gynna handelsförbindelserna.

TT
/
Zoo
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Chef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.