Högerextreme Rasmus Paludan utanför en moské i Nørrebro, Köpenhamn på fredagen.
Högerextreme Rasmus Paludan utanför en moské i Nørrebro, Köpenhamn på fredagen. - Foto: TT

Danska UD rekommenderar försiktighet i Turkiet

Danmarks och Norges utrikesdepartement uppmanar sina medborgare att undvika större folksamlingar och demonstrationer i Turkiet.Sedan tidigare har svenska UD gått ut med en liknande rekommendation till svenskar i Turkiet.


Den danska varningen utfärdas med tanke på risk för våldsamheter efter högerextreme Rasmus Paludans koranbränningar. Det bedöms finnas risk för demonstrationer som riktar sig mot Danmark, danska intressen och eventuellt mot danska medborgare.

Danska UD råder även resande eller bofasta danskar i Turkiet att följa lokala myndigheters anvisningar.

Turkiets ambassad i Köpenhamn betecknar koranbränningarna som "hatbrott" och den danske ambassadören i Ankara har kallats upp till det turkiska utrikesdepartementet.

Även norska UD uppmanar medborgare i Turkiet att vara försiktiga med hänvisning till händelseutvecklingen.

— Vi uppmanar norska medborgare att vara försiktiga och undvika områden med stora folksamlingar, säger presstalesperson Ane Haavardsdatter Lunde till nyhetsbyrån NTB.

I förra veckan gick Sveriges utrikesdepartement ut med en liknande uppmaning till svenskar i Turkiet. Svenskar uppmanas sedan i söndags att undvika större folksamlingar och manifestationer i Turkiet, samt att hålla sig uppdaterade rörande händelseutvecklingen.

Den svenska ambassaden i Ankara är för närvarande stängd för allmänheten, enligt UD.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.