Stockholm

Plastskatt tas bort – ultraortodoxa jublar

Ett barn dricker ur en plastmugg medan vuxna handlar vid marknaden Mahane Yehuda i Jerusalem. Engångsplast är ännu populärare i Israel än i många andra länder.
Ett barn dricker ur en plastmugg medan vuxna handlar vid marknaden Mahane Yehuda i Jerusalem. Engångsplast är ännu populärare i Israel än i många andra länder. Foto: TT

Israels nya högerregering har röstat bort en miljöskatt som fördubblade priset på engångsplast. Beslutet ses som en seger för de ultraortodoxa judarna.


Fakta: Plast stort problem i Israel

Trots tilltagande miljöproblem är engångsplast mycket populärt i Israel. Mellan 2009 och 2019 mer än fördubblades konsumtionen, enligt en rapport från miljömyndigheter förrförra året. Per person låg åtgången på 7,5 kilo per år – fem gånger så mycket som i Europa.

En följd är att 90 procent av allt skräp som hittas längs Israels stränder är plast.

Skatten togs fram av dåvarande premiärminister Naftali Bennetts regering så sent som 2021. Den innebar 11 shekel (33 kronor) i avgift per kilo, och lades fram i ett paket med pålagor även på läsk och annan onyttig dryck.

Men paketet sågs som en stridsfackla hos de ultraortodoxa, som tenderar att ha väldigt stora familjer och tycker det är bekvämt med mycket engångsplast i vardagen. Att äta sina måltider till vardags på engångstallrikar, med även bestick och muggar i plast, är standard.

— Det är en hel industri, en institution, säger den politiske analytikern Yisrael Cohen.

Idit Silman kramar om en kollega i knesset, Israels parlament. Arkivbild.

Ned med en tredjedel

Och när frågan blev politik hjälpte det föga att plastskatten faktiskt fungerade. Under 2022 sjönk konsumtionen med en tredjedel. Även dyrare läsk bidrog till att mängden flaskor och annat plastskräp på stränderna tydligt minskade, kunde miljögrupperna Zalul och IUED vittna om.

Men den nya miljöministern Idit Silman visade var hon står genom att fira första dagen på jobbet med att dela ut gratis läsk, i engångsglas givetvis, till sjukhuspatienter. Och vid ett regeringsmöte på söndagen klubbade premiärminister Benjamin Netanyahus regering, som tillträdde kring årsskiftet, att plastskatten stryks.

— Vi kämpar alla mot de höga levnadsomkostnaderna, säger finansminister Bezalel Smotrich.

Hans parti Tkuma (även känt som Religiös sionism) beskriver den borttagna skatten som ett infriat vallöfte.

— Vi lovade, vi levererade.

Ändrat sig

Återstår att se om frågan därmed är utagerad. Miljöministern har redan ändrat sig, efter att ha snabbstuderat problemet under sina första veckor på jobbet. Idit Silman röstade emot regeringsbeslutet om slopad skatt.

Hennes nya linje är att skatten inte borde ha tagits bort förrän Israel hittat något annat sätt att hantera det enorma pris naturen betalar för engångsplasten.

Därmed riskerar detta att bli ett av många svårhanterade tvistefrågor i Netanyahus brokiga regering, som består av sex partier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.