Edgardo Greco har varit på flykt i 16 år. Han har nu gripits i Saint-Étienne i Frankrike. Bilden kommer från Interpol, men det är inte angivet när eller var den är tagen.
Edgardo Greco har varit på flykt i 16 år. Han har nu gripits i Saint-Étienne i Frankrike. Bilden kommer från Interpol, men det är inte angivet när eller var den är tagen. - Foto: TT

Misstänkt maffiaman gripen efter 16 år på flykt

En dömd mördare som misstänks för att tillhöra en av Italiens mäktigaste maffiaorganisationer har gripits efter 16 år på rymmen, meddelar Interpol. Mannen ska de senaste åren ha arbetat på en pizzeria i Frankrike.


Med hjälp av italienska kollegor kunde fransk polis gripa 63-åringe Edgardo Greco i staden Saint-Étienne i Frankrike, där han har bott sedan 2014. Han har där de senaste åren jobbat på en pizzeria, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Greco har varit efterlyst sedan han rymde från fängsligt förvar i Italien, där han har dömts för brutala mord på två bröder i en fiskbutik i Kalabrien 2006. Han misstänks även för ett mordförsök i ett annat fall.

"Maffiakrig"

Enligt Interpol var morden en del av ett "maffiakrig" som präglade tidigt 1990-tal i Italien och Greco var medlem av maffiaorganisationen 'Ndrangheta. Gripandet kunde genomföras efter utredningar av italienska åklagare och polis.

"Oavsett hur hårt människor på flykt försöker dra sig tillbaka till ett lugnt liv utomlands kan de inte undgå rättvisan för alltid", säger Interpols generalsekreterare Jürgen Stock i ett uttalande.

'Ndrangheta ses som Italiens största och mäktigaste maffiagrupp och är utbredd i ett stort område i södra Kalabrien. Organisationen har stark koppling till kokainhandeln från Sydamerika till Europa. De senaste åren har maffiamedlemmar från 'Ndrangheta gripits i både Europa och Brasilien.

Flera gripna

Italiensk polis meddelade nyligen att en 'Ndrangheta-maffiaring sprängts och att tillgångar på över 250 miljoner euro, motsvarande runt 2,8 miljarder kronor, beslagtagits. 56 personer utreds för brott med koppling till maffian, enligt polis och åklagare.

För två veckor sedan greps en av de mest ökända ledarna för den sicilianska maffian Cosa Nostra. Han hade varit på flykt i 30 år.

Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi berömmer gripandet och säger enligt Interpol att det visar på landets beslutsamhet att bekämpa alla typer av organiserad brottslighet och hitta farliga förrymda personer.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.