På vissa platser har vit nyfallen snö lagt ett täcke över förstörelsen.
På vissa platser har vit nyfallen snö lagt ett täcke över förstörelsen. - Foto: TT

"Varje minut som går släcks liv under bråten"

Svält och kyla är bara några av de faror som väntar barnen i de jordbävningsdrabbade områdena i Syrien och Turkiet. Rädda Barnen liknar situationen vid en krigszon.Resultatet är i princip detsamma, säger Oben Coban vid organisationen.


Skalven som skakade Turkiet och Syrien natten till i måndags har lämnat efter sig en humanitär katastrof.

— Vi tror att det finns tusentals begravda under kollapsade hus och bråte. Det är en svår situation, vi är desperata, säger Oben Coban, talesperson för Rädda Barnen i Turkiet.

Runt om på gatorna ligger högar av grus och bråte där hus brukade stå. Enligt Coban har man fortfarande inte nått fram till alla drabbade samhällen, och det börjar bli bråttom.

— Människor var tvungna att springa ut på gatorna, inga tjänster erbjuds, det finns ingen mat, inget vatten eller internet. Samtidigt finns inte någon gas och människor behöver överleva på gatorna. Det är minus tio grader, säger han.

Barn mer känsliga

På vissa platser har vit nyfallen snö lagt ett täcke över förstörelsen. Snön är ytterligare något för hjälparbetarna att hantera. Behovet av filtar och vinterkläder är akut.

— Barn är mycket känsligare för kyla och även om de överlever den initiala chocken så kan de separeras från sina familjer och behöva åka till sjukhus. Kyla, undernäring och allt sådant skapar stora bekymmer med posttraumatisk stress, säger Oben Coban.

Själv befinner han sig i Istanbul och försöker koordinera insatserna, samtidigt som han pratar med medier och tjänstemän som vill veta hur läget ser ut.

— Det blir mer och mer hektiskt här. Vi har fortfarande inte kunnat nå de flesta av platserna. Vi befinner oss i en väldigt olycklig situation, men vi måste fortsätta för dem vi försöker hjälpa.

Som en krigszon

Många i den lokala personalstyrkan drabbades också av jordbävningen, så behovet av hjälp utifrån är stort.

— Först och främst är behovet av räddningspersonal akut, räddningsutrustning och sådant behövs nu. För varje minut som går släcks liv under bråten och husen.

Men det är inte bara kylan och de omedelbara skadorna som oroar Coban. Det kommer att ta många månader innan barnen som just nu försöker överleva på gatan får sätta sig i skolbänken igen, tror han. Han jämför situationen med en krigszon.

— Det är tidigt att säga, men om man tittar på antalet människor som mist livet, på hur många byggnader som kollapsat och på krissituationen som uppstått är det ingen större skillnad. Resultatet är i princip detsamma.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige